Preşedintele raionului Dubăsari, reţinut pe aeroportul Chişinău în timp ce se întorcea în ţară

Embed:

Preşedintele raionului Dubăsari a fost reţinut aseară pe aeroportul din Capitală de către ofiţerii CNA. Grigore Policinschi figurează într-un dosar penal deschis pentru trafic de influență, bănuit de abuz de serviciu, cu cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

Cu toate acestea, reprezentanţii consiliului raional Dubăsari îl apără pe Policinschi şi spun că acesta nu a încălcat legea. Ei cer ca preşedintele raionului să fie cercetat în libertate, în caz contrar vor organiza proteste. Potrivit lor, toate deciziile luate de acesta au fost legale, iar cei 83 de mii de lei au fost cheltuiţi cu acceptul Consiliului. 

"Consiliul raional a împuternicit președintele raionului să semneze dispoziții de delegare. Necesitatea de a se convoca de fiecare dată și de a face cheltuieli a banilor publici pentru fiecare ședință nu era și Consiliul a decis să parcurgă la o asemenea procedură",a spus secretar Consiliul raional Dubăsari , Sergiu Grigoriev. 

În apărarea lui Polcinschi au sărit şi reprezentanţii PCRM şi PSRM.

Preşedintelui raionului Dubăsari a figurat anterior şi în alte dosare penale.
Presa scrie că în 2011, Policinschi a fost cercetat penal pentru gestionare necorespunzătoare a banilor publici. Bănuitul ar fi angajat suplimentar normelor prevăzute de Guvern 50 de persoane şi a cheltuit nejustificat peste 1,2 milioane de lei. Policinschi este președintele raionului Dubăsari din anul 2003 fiind acum la cel de-al patrulea mandat.

În perioada anilor 2014 - 2016, contrar normelor legale, președintele raionului Dubăsari a dispus, în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea pentru participarea la o serie de întruniri peste hotarele Republicii Moldova a unor persoane cu funcție de demnitate publică și persoane publice din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul Consiliului în sumă de peste 83 mii lei.

Grigore Policinschi a încheiat cu o firmă două contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică în sumă de 40 000 lei. Suspectul în mod ilegal a aprobat listele colaboratorilor Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional, care urmau să aibă acces permenent la secretul de stat, avizînd achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru acces la secrertul de stat.

Președintele a încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea, prin procedura cererii ofertelor de prețuri, a bunurilor în sumă de 439 000 lei.

A avizat achitarea către persoanele cu funcție de demnitate publică și persoanele publice din cadrul Consiliului raional, la stabilirea gradelor și treptelor de salarizare, avansul la salariu cu luarea în calcul condițiile prevăzute pentru raioanele cu o populație mai mare de 50 000 locuitori, pe când la formarea bugetelor, Consiliul raional a luat în calcul că populația raionului însumează 35 000 locuitori, fapt ce a dus la majorarea salariului lunar al președintelui raionului cu 1 296 lei, iar a vicepreședințelor de raion cu 1 100 lei.

După reținerea acestuia, au fost efectuate percheziții la domiciliul acestuia și în biroul de serviciu, însă nu au fost depistate și nu au fost ridicate bunuri care să aibă importanță pentru cauza penală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu