Preşedintele polonez şi premierul ucrainean au comemorat victimele masacrului de la Katyn

Embed:

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski şi premierul ucrainean, Mikola Azarov au comemorat, sâmbătă, victimele masacrului de la Katyn, din 1940. Evenimentul s-a desfăşurat în oraşul ucrainean Harkov. Komorowski şi Azarov au asistat la o slujbă religioasă şi au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor.

Preşedintele polonez a reamintit că tatăl cineastului polonez Adrzej Wajda, autorul filmului despre tragedia de la Katyn, a fost ucis la Harkov. Komorowski a venit în Ucraina pentru prima dată de la preluarea funcţiei, în august. El a fost ales preşedinte, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic, în timp ce se ducea la Katyn.

Potrivit unor documente desecretizate, conducerea sovietică a cerut executarea ofiţerilor polonezi, imediat după anexarea teritoriilor poloneze, în 1939. Execuţiile au avut loc în diverse locuri din Rusia, Ucraina şi Belarus. În Ucraina, poliţia secretă sovietică i-a luat pe ofiţerii polonezi din lagărul Starobelsk, de lângă Harkov. Aceştia au fost împuşcaţi în interiorul unei închisori NKVD din Harkov şi au fost îngropaţi în afara oraşului. Uciderea a zeci de mii de ofiţeri polonezi rămâne unul dintre cele mai dureroase evenimente din relaţiile ruso-poloneze. Abia în 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale pentru aceste masacre.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu