Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, NU poate fi demis fără voturile PLDM

Embed:

Soarta preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, este acum în mâinile Partidului Liberal Democrat. Cel puţin aşa susţine directorul CReDO, Sergiu Ostaf, care spune, însă, că demiterea lui Lupu la sigur nu va avea loc în următoarele 10 zile. Opinia este împărtăşită şi de politologul Vasile Croitoru. Declaraţiile au fost făcute pentru PublikaTV.

Potrivit directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, pentru demiterea speaker-ului Marian Lupu sunt necesare voturile a 67 de deputaţi. În aceste condiţii, iniţiativa PCRM va eşua, dacă nu va fi susţinută de liberal-democraţi. „Votarea poate avea loc în mod secret, revocarea poate avea loc cu votul a două treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 67 de voturi cu vot secret. Dacă PCRM va susţine acest subiect, va asigura 34 de voturi, mai e nevoie de 33 şi e posibil în condiţiile în care PLDM şi deputaţii din grupul Dodon sau alţii se vor alătura. În momentul în care nu avem votul PLDM, atunci voturile celorlalţi din Parlament nu sunt suficiente pentru revocarea preşedintelui Parlamentului”, a precizat Sergiu Ostaf.

„Nu este real ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat. Parlamentul nu va fi convocat în şedinţă în următoarea o săptămână şi jumătate. Comuniştii ar putea cere o sesiune extraodrinară, pentru a examina acest subiect, dar în momentul actual nu se pune această problemă”, a adăugat Ostaf.

Şi politologul Vasile Croitoru susţine că prin proiectul de demitere a lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului, comuniştii mizează pe interesul PLDM, care este dezavantajat în negocierile privind desemnarea unui nou Guvern. “Comuniştii vor să distrugă înţelegerile între cele trei compenente. Ei lovesc în toţi trei, dar joacă probabil şi pe interesele PLDM, care este dezavantajat în cadrul negocierilor şi nu se ştie în ce măsură va obţine această funcţie. Pentru PLDM ese foarte convenabil ca şi funcţia de speaker să fie eliminată, ca să câştige teren în cadrul reformării Guvernului”, a punctat Croitoru.

Astfel, reuşita jocului comuniştilor depinde acum de liberal-democraţi, consideră politologul: „PCRM chiar joacă cel mai reuşit cartea. Ei pot reuşi un joc cu PLDM, pentru că au un număr de 65 de voturi, iar două voturi le pot găsi din parta grupului neafiliat al lui Dodon, care la fel a cerut demisia lui Marian Lupu”.

Publika.md aminteşte că fracţiunea PCRM a anunţat, azi, că iniţiază procedura de demitere a lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu