Președintele Parlamentului, Andrian Candu, invitat special la Fabrika. Cele mai importante declaraţii

Embed:

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost invitatul special al emisiunii Fabrika. Șeful Legislativului a vorbit despre prioritățile deputaților în actuala sesiune, rezultatele vizitei sale în Marea Britanie și Irlanda, dar și despre alte subiecte ce țin de activitatea forului legiuitor:

(22:22) Andrian Candu, despre locurile noi de muncă: Actuala guvernare depune eforturi considerabile pentru crearea locurilor de muncă prin atragerea investiţiilor. Pentru prima dată, în 2017, este prevăzută o sumă pentru plata companiilor pentru crearea locurilor de muncă. Am discutat cu colegii despre identificarea soluţiilor pentru crearea din Republica Moldova un teritoriu atractiv pentru investiţii. Parlamentul nu creează locul de muncă. Noi trebuie să creăm condiţiile necesare pentru crearea locurilor de muncă. Nu poţi să ţii oameni foarte buni la salariile care sunt astăzi. Nici la Parlament. Suntem foarte aproape să dezvoltăm produsul Prima Casă. Sunt speranţe şi aşteptări foarte mari pentru 2017. 

(22:17) Andrian Candu, despre alegerea procurorului general şi preşedintele ţării: Preşedintele ţării are o opinie, el are dreptul la opinie. El consideră că alegerea procurorului este ilegitimă. În opinia mea şi a colegilor, totul a fost făcut legal, în baza unei expertize internaţionale. Nu a făcut-o Candu şi majoritatea parlamentară. Dacă consideră domnul Dodon că a făcut bine sau nu, să se expună instanţele de judecată. Atât timp cât politicul o să tachineze şi o să încerce să influenţeze activitatea instituţiilor o face spre răul cetăţenilor. 

(22:13) Andrian Candu, despre încrederea cetăţenilor în actuala guvernare: Legitimitatea este foarte discutată. Toţi parlamentarii au votul cetăţenilor. Dar cetăţeanul va judeca această guvernare după rezultate. Judecata cetăţeanului va fi vizibilă la următoarele alegeri parlamentare când îţi vor da votul. Contează ce facem şi cum facem. Se simte că neîncrederea care a fost în ianuarie 2015 este ca procentaj mai mică, asta o spun sondajele de opinie. Nu suntem iubiţi de cetăţean. Nu am pretins să fiu cel mai iubit dintre pământeni. Încă sunt foarte multe de făcut. Dar ştim ce trebuie să facem şi unde avem de reparat lucrurile ca în timpul apropiat să se simtă rezultate.

(22:11) Andrian Candu: Pot să enumăr încă multe ce au fost începute în 2016, dar contează că nu ne oprim la reformele începute, să le accelerăm pe cele mai importante, prioritizarea. Am reuşit să lucrăm împreună cu Guvernul ca o echipă. Iar în 2017 trebuie să punem accentul în mod special pe viaţa de zi de zi a cetăţeanului Republicii Moldova. Vrem ca 2017 şi 2018 să fie anul în care să schimbăm imaginea Republicii Moldova în lume. 

(22:00) Andrian Candu, despre succesele şi eşecurile guvernării în 2016: Criza a fost atât de gravă în 2015, eram într-o situaţie foarte rea. În ianuarie 2016 a fost formată această guvernare fără criterii politice. Scopul ne-a unit. Scopul era de a ieşi din criză şi de a demara cele mai importante reforme în ţară. 2016 a început foarte greu. Cu o lipsă totală din partea cetăţenilor şi a partenerilor externi. Cu potenţial protestatar foarte mare din partea societăţii, amestecat cu lucrul foarte intens al unor servicii secrete care puteau să distrugă Republica Moldova. Ceea ce am trecut noi în ianuarie 2016 era un scenariu bine pus la punct care dacă se realiza Republica Moldova nu mai exista astăzi. La ora actuală Guvernul are oameni profesionişti în domenii. Unii chiar nu au ataşament politic. E un guvern care are tot suportul politic. Au dispărut interesele politice în mare parte, se discută profesionist pe domenii tehnice. 

În domeniul financiar bancar s-a lucrat pe legislaţie care să acorde garanţii BNM că nu vom mai trece prin ceea ce am trecut în 2015. Lucru încă nu este finisat. Totuşi acest lucru a fost remarcat. Trebuia curăţat sistemul. 

În sistemul energetic, noi nu am avut o legislaţie ce ţine de pachetul energetic TREI. La ora actuală avem pachetul energetic TREI şi alte elemente de infrastructură energetică care urmează să se finalizeze în 2019. 

Reforma justiţiei - avem un nou sistem al Procuraturii, în care fiecare procuror este independent să-şi instrumenteze cazul cum doreşte el. Procurorul îşi formează echipa. Înainte acest lucru nu era posibil. Avem procuraturile specializate. Dar la ora actuală, nici procurorul general nu mai este numit de parlament. Am modificat şi Constituţia pentru asta. 

Cazurile de combate a corupţiei. În curând, peste 50.000 de funcţionari de stat vor fi obligaţi să-şi depună declaraţiile de venit la autoritatea de Integritate şi cu explicaţii de unde au acele bunuri. 

(21:50) Andrian Candu, despre investitorii britanici: Ei sunt gata să vină să investească în RM, dar noi nu suntem gata. Am făcut primii paşi importanţi să asigurăm stabilitatea politică. Atunci când ai criză politică peste criză politică, acea ţară nu este deloc atractivă pentru investitorii străini. Ceea ce s-a reuşit în 2016 a fost să se aducă o stabilitate, să se ia anumite măsuri şi reforme în domeniul afacerilor pentru a simplifica activitatea investitorilor. În discuţiile pe care le-am avut cu investitorii din Marea Britanie şi din London City, este important ca ţara să fie stabilă şi să aibă o justiţie corectă. În 2017 trebuie să continuăm şi să asigurăm dezvoltarea. 

(21:45) Andrian Candu, despre modelul Marii Britanii de a rezolva conflictele teritoriale: În cei 25 de ani de la conflict, nu am progresat. Nu am venit cu o opinie asupra conflictului. Marea Britanie are experienţă din a trece din conflict deschis, armat, la integrare. Sunt specialişti care sunt gata să vină să ne ofere tot suportul necesar. Dar aici nu e doar Transnistria şi Republica Moldova. Aici sunt şi factorii externi. Sunt discuţii active între Washington şi Moscova. Noi suntem slabi. Noi nu avem o legislaţie tranzitorie care să delimiteze discuţiile. Am creat o platformă de comunicare în care participau toţi negociatorii. Avem subiecte de dosare penale, de încălcarea proprietăţii, fermieri care nu au acces la pădure, că nu au diplome recunoscute, cu maşinile, circulaţia monetară. Ei au probleme. Trebuie să ne aşezăm şi să purtăm discuţii. Nu cred că e o soluţie să ne dăm la o parte. Nimeni nu cedează teritorii şi soarta cetăţenilor care sunt acolo şi nu vrem ca pe acest teritoriu să avem focare de instabilitate. 

(21:43) Andrian Candu, despre proiectul tichetelor de masă: Am s-o invit pe Maia Sandu şi pe cei care cred că proiectul tichetelor de masă va fi în defavoarea cetăţenilor şi nu va funcţiona în ţara noastră. Subiectul acesta va fi dezbătut şi cu ajutorul unei expertize internaţionale. Sunt sigur că vom auzi argumentele pro şi contra şi vom face concluzii. 

(21:39) Andrian Candu, despre libertatea presei după modelul britanic: Consider că în Moldova există o piaţă media şi o libertate a mass-mediei. În ţara noastră există presa de opoziţie şi nimeni nu stă să îi pedepsească pentru ceea ce fac. Anul trecut am modificat legislaţia pentru a obţine o transparenţă. Există nişte proceduri foarte stricte şi a finanţărilor. Există o legislaţie destul de modernă. Am venit cu unele propuneri mai dure de modificare a legislaţiei, care într-un fel puneau piedici a tot ceea ce credem noi că este propagandă. Experţii din afară ne spun că soluţia cea mai bună este să ne dezvoltăm produsul local, ca să nu mai primim flux informaţional de peste hotare. Acum primim şi expertiza necesară din partea organizaţiilor internaţionale, apoi vom veni cu propuneri noi cu care să facem modificări. 

Presa de opoziţie trebuie să existe. Ea ne oferă posibilitatea să venim cu argumente suplimentare. 

(21:35) Andrian Candu despre un potenţial acord comercial cu Marea Britanie: Diplomaţia britanică este una dintre cele mai bune din lume. Contează pentru noi să avem un acord de comerţ liber. Să nu uităm că acolo avem o comunitate importantă de moldoveni. E un pachet întreg de măsuri care urmează să le discutăm cu Marea Britanie. Până atunci această ţară ne poate oferi potenţial de investiţii, experienţă şi cunoştinţe în tot ceea ce înseamnă rezolvarea conflictelor. Ei au foarte bună experienţă în tot ceea ce ţine de libertatea presei. 

(21:31) Andrian Candu, despre Brexit: Este greşit să compari situaţia Marii Britanii şi rolul ei global inclusiv la nivel de comerţ şi relaţiile pe care le are la nivel global, cu giganţii economici globali. Incomparabil este să punem aşa întrebarea. Tindem spre UE pentru că este un model pe care îl considerăm cel mai avansat de dezvoltare. E un exemplu cum să ne formăm şi să ne dezvoltăm economia şi instituţiile. Este important să comunicăm cu Marea Britanie chiar dacă e pe cale să iasă din UE. Marea Britanie este un important partener potenţial pentru comerţ. Dar în primul rând e un model a formării instituţiilor şi legislaţiei. Dialogul cu Marea Britanie trebuie să existe. Nu trebuie să legăm Brexitul şi dezvoltarea ţării noastre. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu