Preşedintele interimar de la Kiev: Independenţa regiunii Doneţk este un plan al Moscovei de destrămare a Ucrainei"

Embed:

Doneţk s-a autoproclamat republică. Activiştii pro-ruşi, care au ocupat sediul administraţiei locale, au adoptat Declaraţia de Independenţă a regiunii faţă de autorităţile de la Kiev şi au anunţat organizarea unui referendum în acest sens. De cealaltă parte, preşedintele interimar al Ucrainei a declarat că acţiunea face parte dintr-un plan al Moscovei de destrămare a ţării.

Totodată, acelaşi lider al activiştilor i-a cerut preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, să introducă în zonă trupele de menţinere a păcii. De menţionat că identitatea aşa-numitului "purtător de cuvânt" al manifestanţilor pro-ruşi nu a fost stabilită deocamdată. În acelaşi timp, preşedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, şi-a anulat vizita de lucru în Lituania şi a convocat o şedinţă de urgenţă cu şefii structurilor de forţă. În opinia lui, ceea ce se întâmplă în estul ţării a fost organizat la comanda Rusiei.

În acelaşi timp, Rada Supremă de la Kiev îşi propune să instituie de mâine stare de urgenţă în regiunile Doneţk, Harkov şi Lugansk. Tot marţi, în legislativul ucrainean se va discuta despre înăsprirea pedepselor pentru separatism.

"Duşmanii Ucrainei încearcă să repete scenariul din Crimeea, dar nu îi vom lăsa să facă asta. Noaptea trecută, a fost creată o celulă anti-criză, iar împotriva celor care au luat armele în mâini vor fi luate măsuri", a declarat preşedintele interimar al Ucrainei, Alexand Turcinov.

Liderul de la Kiev a anunţat că prim-vicepremierul Vitali Iarema va ajunge în scurt timp la Doneţk pentru a aprecia starea de lucruri. Demonstranţii au ocupat şi sediul Serviciului de Securitate din Doneţk, după ce duminică au luat cu asalt clădirea administraţiei locale şi au ocupat două etaje.

Între timp, fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko a ajuns la Doneţk şi a acuzat Rusia că ar sta în spatele manifestaţiilor violente.

"Aceşti oameni pot fi împărţiţi în două categorii: din prima fac parte reprezentanţi ai Forţelor Speciale ale Rusiei, iar a doua - cei care au fost angajaţi de aceştia şi se comportă agresiv", a declarat Timoşenko.

În regiune mai sunt aşteptaţi secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Parubii, şi directorul Serviciului de Securitate, Valentin Nalivaicenko.

Publika.md aminteşte că un avion cu trupe de desant ale armatei ucrainene a sosit astăzi la Doneţk, după ce un autoproclamat consiliu popular a declarat independenţa acestei regiuni faţă de Kiev.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu