Președintele în exercițiu al OSCE: Slovacia în 2019 va acorda o importanță deosebită avansării procesului de reglementare transnistreană

Încheindu-și vizita în Republica Moldova astăzi, Președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, a spus că Președinția Slovaciei în OSCE în 2019 acordă o importanță deosebită avansării procesului de reglementare transnistreană, ca parte a axării Slovaciei pe prevenirea și medierea conflictelor, dar și atenuarea impactului acestora asupra oamenilor.

"Nu ne dorim să ne implicăm în prevenirea și medierea conflictelor numai din Viena; aceste lucruri ar trebui să vină din teren. De aceea sunt aici – să mă întâlnesc cu oamenii care sunt cel mai mult implicați, sau afectați, și să-i ascult", a declarat acesta.

În cadrului vizitei, întreprinse doar peste o săptămână după lansarea oficială a Președinției Slovaciei în OSCE, Președintele în exercițiu al OSCE a avut întrevederi cu conducerea politică atât la Chișinău cât și la Tiraspol, inclusiv cu: Președintele Republicii Moldova Igor Dodon; Prim-ministrul Pavel Filip; Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi; Coordonatorul Coaliției de Guvernare Vlad Plahotniuc; politicieni de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase la Chișinău; precum și liderul transnistrean Vadim Krasnoselsky și negociatorul principal Vitaly Ignatiev la Tiraspol.

În cadrul discuțiilor sale, Lajčák s-a axat pe pași mici, concreți și un dialog real în vederea mișcării mai departe a procesului de reglementare la toate nivelurile de negocieri.

"Am aflat acum din prima sursă că are loc progresul real, tangibil – pe ambele maluri ale râului Nistru. Podul de la Gura Bîcului-Bîcioc este deschis, elevii frecventează școlile cu predare în grafia latină, studenții universității de la Tiraspol primesc apostile pentru diplomele lor, fermierii s-au întors să prelucreze pământurile din Dubăsari, mașinile din Transnistria circulă cu plăcuțele de înmatriculare neutre. Deci, avem un avânt. Acum, trebuie să ne concentrăm pe chestiunile restante pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a tuturor oamenilor din Republica Moldova", a spus Lajčák.

"Slovacia, împreună cu partenerii internaționali și Misiunea OSCE, vor susține activ Chișinăul și Tiraspolul în vederea promovării progresului întru atingerea soluționării durabile și pașnice bazate pe integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova cu statutul special pentru Transnistria", a adăugat el.

Vorbind despre planurile pentru anul 2019, Președintele în exercițiu al OSCE a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să finalizeze pe deplin "pachetul Berlin-plus", inclusiv acordul privind telecomunicații, și să identifice domenii noi care urmează a fi abordate în același spirit al sporirii încrederii.

"Trebuie să continuăm să facem pași mici, concreți înainte. Unele progrese pe care le-am văzut au fost aproape inimaginabile acum câțiva ani în urmă. Cu cât mai mult ne vom implica în dialog, cu atât mai multă încredere vom construi".

Lajčák a subliniat necesitatea de a asigura ca procesele electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie să fie desfășurate într-un mod liber și transparent – dar și în conformitate cu angajamentele în cadrul OSCE și alte obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, precum și conform legislației naționale. Acesta a asigurat autoritățile din Republica Moldova că Misiunea și Instituțiile OSCE vor continua să ajute țara în promovarea unei societăți incluzive, tolerante și rezistente, menționând instituirea misiunii de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) pe 15 ianuarie. Mai mult, el a subliniat faptul că alegerile nu ar trebui să influențeze procesul de negocieri. 

Înainte de a părăsi Republica Moldova Președintele în exercițiu i-a informat pe reprezentanții misiunii de observare a alegerilor a BIDDO despre întrevederile sale, iar aceștia l-au informat despre situația pre-electorală și starea pregătirilor în curs.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu