Președintele în exercițiu al OSCE și Secretarul General al OSCE salută acordul privind mai multe chestiuni sociale și economice în procesul de reglementare transnistreană

Embed:

Comunitățile locale și întreprinderile de pe ambele maluri ale râului Nistru și peste tot în regiune vor beneficia de acorduri privind mai multe probleme sociale și economice, la care au ajuns părțile în procesul de reglementare transnistreană, a declarat Președintele în exercițiu al OSCE, Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz și Secretarul General al OSCE Thomas Greminger.

În cadrul vizitei sale la Chișinău și Tiraspol la începutul acestui an, Kurz a subliniat că procesul de reglementare transnistreană este o prioritate pentru Președinția austriacă a OSCE, și a îndemnat părțile să manifeste angajamentul față de proces și să lucreze pentru obținerea rezultatelor.

"În urma deciziei de a deschide podul Gura Bîcului-Bîcioc peste râul Nistru și implementarea rapidă a acesteia, suntem martori la progrese semnificative în negocieri pentru prima dată în mai mult de un deceniu”, a spus Kurz. „Salutăm această implicare constructivă și credem că celelalte probleme economice și sociale, care au fost discutate de mulți ani, pot fi rezolvate rapid".

Kurz a subliniat că evoluțiile recente aduc beneficii politice și economice largi atât pentru Moldova, cât și pentru regiunea Mării Negre în ansamblu.

Secretarul General al OSCE Greminger s-a alăturat lui Kurz în salutarea rezultatelor atinse de către părți în ultimele două săptămâni, care vor avansa procesul de reglementare.

"Progresele recente oferă un imbold și un impuls pozitiv pentru OSCE în ansamblu. Aducând o schimbare pozitivă pentru populația locală, progresele înregistrate sunt semnificative pentru întreaga zonă a OSCE. Evoluțiile pozitive care reflectă progresele înregistrate în Moldova sunt bune pentru OSCE și pentru toate statele participante ale OSCE".

Kurz și Greminger au solicitat implementarea rapidă a aspectelor sociale și economice convenite. Aceștia au menționat că eforturile OSCE și voința conducerilor politice, a negociatorilor principali, precum și eforturile colective concertate ale partenerilor internaționali în formatul „5+2”au produs rezultate tangibile.

În anul 2016, în cadrul Președinției germane a OSCE și cu ajutorul mediatorilor și observatorilor, procesul de reglementare transnistreană, numit și „Conferinţa Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, a fost reluat după o pauză de doi ani.

În 2017, reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE, Ambasadorului Wolf Dietrich Heim, împreună cu Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, au condus procesul de negocieri.

Scopul negocierilor în formatul "5+2" este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional cu un statut special pentru Transnistria, precum a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu