Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak, a lăudat eforturile Chişinăului de soluţionare a conflictului transnistrean

Embed:

Eforturile Chişinăului de soluţionare a conflictului transnistrean sunt lăudate de ministrul de Externe al Slovaciei, care este şi preşedintele în exerciţiu al OSCE. Într-o postare pe contul său de Twitter, Miroslav Lajcak, a scris că este încântat să audă ştiri pozitive din partea Moldovei. 

"Apreciez enorm angajamentul Chişinăului şi al Tiraspolului în procesul de reglementare a conflictului şi îndemn ambele părţi să-şi concentreze eforturile pe mai departe. Salut decizia Tiraspolului de a renunţa la decretul privind Varniţa", a mai scris oficialul slovac. 

Guvernul a anunţat recent că Tiraspolul renunță la deciziile unilaterale luate în luna ianuarie. Atunci, administrația din stânga Nistrului a decis să declare nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varnița, obligându-i pe cei aproximativ cinci mii de locuitori să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene. Într-o decizie semnată de administraţia separatistă de la Tiraspol, în data de 25 ianuarie, se menționa că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile ar fi exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

Misiunea OSCE în Moldova a transmis zilele trecute, printr-un comunicat de presă, că decizia Tiraspolului de a anula aşa-zisele decrete, va permite părţilor să păstreze încrederea construită pe parcursul mai multor ani de negocieri în privinţa soluţionării conflictului din stânga Nistrului. Şeful Misiunii, Claus Neukirch, a comunicat că avansarea procesului de reglementare ar putea fi impulsionată prin discuţii pe diferite aspecte care să vizeze oamenii din Varniţa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu