Președintele Igor Dodon vrea să inițieze declanșarea alegerilor parlamentare anticipate (FOTO)

Embed:

Preşedintele Igor Dodon insistă în continuare pe dizolvarea Parlamentului. Iar pentru că Legea supremă nu îi permite acest lucru, şeful statului vrea extinderea atribuţiilor sale. În acest sens, Dodon vrea să iniţieze un referendum. Pe de altă parte, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc spune că intenția lui va eșua.

"Cel mai probabil vom avea un referendum de acordare a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin la această etapă. Eu vrea ca cetățenii Republicii Moldova, dvs, stimați concetățeni, să-mi dați doar un singur drept la această etapă. Nu cer altele, cu toate că pentru Republica Moldova stat prezidențial ar fi mai bine, eu cer doar un singur drept suplimentar, să-mi permiteți să dizolv Parlamentul, în alte cazuri decât cele care sunt prevăzute acum", a declarat preşedintele Igor Dodon. 

Președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a scris pe pagina sa de pe o reţea de socializare că intenţia şefului statului de a obţine astfel de împuterniciri, în folosul Partidului Socialiştilor, va eşua.

Liderul PDM susține că preşedintele Igor Dodon pune în aplicare angajamentele pe care le-a asumat la Moscova, dar nu le-a făcut publice.

Plahotniuc a mai scris că Dodon încearcă să forțeze lucrurile, în dorința de a prelua controlul asupra Guvernului și Parlamentului, pentru a-și pune în practică aceste angajamente, care contravin intereselor țării și cetățenilor ei. 

Vlad Plahotniuc a mai scris că Dodon nu are nicio şansă de a dizolva Parlamentul, pentru că acest lucru este prevăzut clar în Constituţia Republicii Moldova. Iar încercările sale de a modifica Legea supremă în interesul propriu şi al partidului socialiştilor va suferi eşec. 

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate dizolva Parlamentul în cazul imposibilității formării Guvernului sau dacă a fost blocat procesul de adoptare a legilor timp de trei luni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu