Preşedintele Igor Dodon sfidează Constituţia. Şeful statului spune că NU VA PRIMI jurământul lui Eugen Sturza

Embed:

Președintele Igor Dodon sfidează Constituția. Șeful statului spune că nu va accepta candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, chiar dacă în acest caz se vor expune magistrații Curții Constituționale.

Anunțul a fost făcut de Dodon în cadrul vizitei sale la poligonul de la Bulboaca, unde a participat la exercițiul "Scutul de foc 2017".

"Eu nu am de gând să primesc jurământul de la candidatura care este propusă de Guvern. Sper că Guvernul şi majoritatea parlamentară va înţelege şi vor reveni la discuţii pentru a numi în fruntea armetei un profesionist", a spus preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon.

Potrivit Constituţiei, șeful statului este în drept să vină cu un refuz, atunci când crede că persoana propusă nu corespunde cerinţelor legale. Premierul poate să înainteze repetat candidatura sau poate propune pe altcineva. Din a doua încercare preşedintele este obligat să o accepte.

Potrivit experților în drept constituţional, refuzul repetat al președintelui este o încălcare flagrantă a Legii Supreme. O soluție pentru depășirea acestui blocaj ar fi modificarea Constituţiei de către Parlament, astfel încât prezența la ceremonie a președintelui să fie înlocuită cu cea a prim-ministrului, a președintelui Curții Constituționale sau a șeful legislativului. Mai există şi alte soluţii, spun specialiştii.

" Inițierea procedurii de suspendare din funcție cu viitorul referendum privind eliberarea din funcție. Dacă domnul Dodon nu acceptă la jurământ un ministru? - Înseamnă că încalcă Constituţia", a spus expertul constituțional, Nicolae Osmochescu. 

"În genere este depăşirea oricărui simţ normal. Dacă domnul preşedinte continuă aceeaşi procedură şi refuză să primească jurământul, atunci încă o data preşedintele Republicii Moldova încalcă Constituţia, prevederile articolului şapte. Urmările sunt foarte clare, în articolul 79, demisia inițiată de către Parlament", a declarat Alexandru Arseni, doctor habilitat în drept. 

Premierul Pavel Filip a sesizat Curtea Constituțională, după ce președintele a refuzat pentru a doua oară candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu