Președintele Igor Dodon amenință grav judecătorii Curții Constituționale

Embed:
Curtea Constituţională a venit cu o decizie în privinţa desemnării candidatului. Conform CC, premierul deţine puterea reală de decizie în ceea ce priveşte revocarea sau numirea unui membru al Guvernului. De cealaltă parte, preşedintele are dreptul să verifice candidatul propus, însă nu are dreptul de veto în numirea ministrului.
Referitor la decizia Curții Constituționale, președintele Igor Dodon a declarat că nu va semna nici un decret cu care nu este de acord. De asemenea, Igor Dodon amenință grav judecătorii Curții Constituționale.

"Curtea Constituțională poate interpeta Constituţia, dar categoric nu poate institui  noi norme constituţionale, ceea ce a fost astăzi este instituirea unor noi norme constituţionale. O să răspundeţi pentru asta, va veni timpul. Fiecare acţiune a dumnevoastră  va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare, o să fie altă componenţă a Curţii Constituţionale. Pentru fiecare decizie, fiecare din dumnevoastră o să răspundeți."

De asemenea, președintele a mai spus că vrea stat prezidențial. 

"Cineva dintre dumneavoastră spunea că este Buchikio care spunea  că preşedintele nu are voie să critice Curtea Constituţională, sunt absolut de acord cu președintele Curţii de la Veneţia, el a spus că într-un stat de drept preşedintele nu trebuie să critice Curtea Constituţională, dar Moldova este un stat de drept? Şeful lui Bukikio, Yangland, a spus că Moldova este un stat capturat, stat capturat și de drept sunt două lucruri diferite.  De aceea o să-mi permit în continuare să dau aprecieri  Curţii Constituţionale pentru toate fărădelegile pe care le fac. Vreţi să vă puneţi medalii înainte de pensii, preşedintele Curţii Constituţionale, o să vedem, vine timpul.

Doi, pentru concetăţeni, ce înseamnă de fapt decizia de astăzi, eu vreau să o înteleagă toţi. Decia de astăzi înseamnă că dacă preşedintele ţării nu este de acord cu decizia majorităţii parlamentare sau a guvernului, şi nu semnează decretele pentru a promova o persoană în funcţie pe care ei o consideră oportună, dar preşedintele consideră că nu conform Constituţiei. Ei pe mine mă pun să aleg una din două,  prima sau cedez conform deciziei  Curţii Constituţionale de astăzi şi să semnez decretul, dar asta înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu opinia guvernului şi a majorităţii parlamentare sau a doua variantă eu nu cedez şi nu semnez decretul şi atunci responsabilitatea pentru acest decret revine preşedintelui parlamentului sau guvernului. Încă o dată, ei vor să mă oblige să aleg dintre aceste două în speranţa că eu voi ceda, asta înseamnă decizia curţii Constituţioanale de astăzi.  Eu port răspundere în faţa cetăţenilor şi nu în faţa lui Filip, Candu sau Panţîru. Eu nu voi ceda, eu nu semnez niciun  decret cu care nu sunt de acord. Dacă această persoană este în detrimentul intereselor statului eu nu voi semna, indiferent de decizia Curţii Constituţionale. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip să-şi asume această responsabilitate fiecare persoană în parte.

Încă o dată la modul practic de fiecare dată când preşedintele nu semnează un decret de promovare în funcţie de fiecare dată acest caz parlamentul se adresează la Curtea Constituţională în baza deciziei de astăzi şi Curtea Constituţională spune că preşedintele nu a semnat şi semnează Candu.  Cineva deja spunea că gata a fost suspendare, nici un fel de suspendare, şi un moment important în legătură cu asta.

Se tem de impeachment, de ce nu au început astăzi o astfel de procedură, de ce nu au spus că mergem în faţa poporului, vă temeţi, şi foarte bine că vă temeţii.  Din punctul doi ce am vrut să vă spun eu sunt pus în faţa a două alegeri, sau să cedez, sau  nu. Eu vă spun eu nu am să cedez, eu am responsabilitate în faţa oamenilor care m-au votat.  Ce va fi mai departe  în acest caz. Eu nu voi semna acest decret de numire a  domnului Sturza, cel mai probabil va fi semnat de domnul Candu . În cazul ăsta eu nu voi recunoaşte ministrul Apărării, el nu va fi inclus în componenţa Cosiliului Suprem de Securitate care se numeşte prin decretul preşedintelui, lasă  să-l recunoască Candu.
Preşedintele ţării în calitate de comandant suprem nu recunoaste ministrul Apărării şi legitimitatea acestui ministru este la nivel de zero.

Cu impeachmentul. Dacă vă consideraţi atât de tari şi puterci, haideâi la referendum la oameni. Domnule Preşedinte al Parlamentului haideţi să facem ca să vedem cu cine sunt gata oamenii să meargă, cu preşedintele ţării sau cu Partidul Democrat din Moldova, vă temeţi, de aceea prin Curtea Constituţională faceţi interpretări de felul ăsta, cât o să vă ajute chestia asta, o să mai numiţi un ministru.

 Oameni buni, preşedintele Republicii Moldova pe care l-aţi ales rămâne în funcţie şi rămâne devotat acelor angajamente  pe care le are în faţa voastră, în al doilea rând eu vă promit că toţi acei care îşi bat joc de voi vor răspunde. Ceea ce s-a întâmplat astăzi încă o dată demonstrează că noi trebuie să trecem la stat prezidenţial. De aceea stimaţi cetăţeni eu vă rog sprijinul dumnevoastră să trecem la un stat prezidenţial pentru a opri tot ceea ce se întâmplă acum. Alegeri anticipace şi stat prezidenţial, unica soluţie." a spus preşedintele parlamentului, Igor Dodon. 

Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către Președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat de art. 6 din Constituție.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu