Preşedintele grec cheamă la încetarea manifestaţiilor de protest

Embed:

Sindicatele elene îndeamnă oamenii să iasă din nou în stradă, în după-amiaza zilei de joi, pentru a continua protestele împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernul de la Atena, potrivit AFP. Miercuri, cel puţin trei oameni au murit, după ce sediul unei bănci din Capitala Greciei a fost incendiat. Pompierii au reuşit să salveze 20 de oameni care se aflau în clădire.

Preşedintele grec a lansat un apel la încetarea manifestaţiilor şi a avertizat că ţara se află "pe marginea prăpastiei". Potrivit unor surse, miercuri, pe străzile mai multor oraşe din Grecia au ieşit între 40 şi 100 de mii de protestatari.

Funcţionarii publici, profesorii, studenţii, dar şi pensionarii s-au pronunţat împotriva noului plan al guvernului, potrivit căruia angajaţii din sectorul public nu vor mai beneficia de prime salariale. Măsurile de austeritate includ şi îngheţarea salariilor bugetarilor şi pensiilor pe o perioadă de trei ani.

Taxa pe valoare adăugată a crescut de la 21 la 23 la sută, iar accizele pentru petrol, alcool şi tutun s-au mărit cu 10 la sută. Măsurile sunt cerute de Uniunea Europeană şi FMI, în schimbul ajutorului de 110 miliarde de euro, acordat statului elen.

loading...

Lasă un comentariu