Președintele Dodon își ia și SOȚIA şi bodyguarzii la cea de-a 74-a Sesiunea a Adunării Generale a ONU

Igor Dodon va zbura la New York, pentru a participa la cea de-a 74-a Sesiunea a Adunării Generale a ONU, în fruntea unei delegații fără precedent pentru Republica Moldova, alături de soția sa, trei consilieri, doi membri ai aparatului prezidențial, doi bodyguarzi, un cameraman și un fotograf. În total din delegația președintelui vor face parte 11 persoane.

Surse ale Deschide.MD au informat că deși segmentul înalt al Sesiunii va începe pe 24 septembrie, iar discursul lui Igor Dodon este planificat pentru 27 septembrie, delegația prezidențială se va afla la New York de pe 22 până pe 28 septembrie. În mod firesc, delegațiile înalte se deplasează la Sesiunile Adunării generale ale ONU pentru 3 zile, șederea fiind corelată cu data în care se ține discursul. 

După numărul de participanți, delegația președintelui poate fi comparată cu o delegație a Germaniei, Franței sau chiar a Federației Ruse. Important este că la Sesiune va participa și o delegație a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în frunte cu ministrul Nicu Popescu, delegație care în mod normal este alcătuită din 4-5 persoane. Astfel, bugetul de stat va acoperi deplasarea la New York a cel puțin 15 persoane. 

În altă ordine de idei, niciun președinte al Republicii Moldova nu a participat la Sesiunea Anuală a Adunării Generale a ONU împreună cu soția. Mai mult, Dodon ia cu el 3 consilieri, în loc de unul singur, cel responsabil de politica externă, Aureliu Ciocoi, fost ambasador în Germania.  

O altă inconsecvență este prezența celor doi bodyguarzi, atât timp cât în edificiul ONU de la New York este interzisă prezența pazei de corp a participanților la Adunare. Toți participanții de rang înalt la Adunare sunt însoțiți de Paza Internă a ONU. 

Cei 11 membri ai delegației prezidențiale vor fi cazați pe același etaj (conform doleanței președintelui) în hotelul „Michelangelo” în perioada 22-28 septembrie, perioadă în care o cameră dublă la acel hotel de lux costă 600 de dolari pe noapte. Iată lista prezenței de „lux” la ONU:  Igor Dodon și Galina Dodon care au cerut să fie cazați într-o cameră cu vedere frumoasă peste geam. Trei consilieri: Aureliu Ciocoi, Ion Chicu și Ernest Vardanean vor fi cazați în camere single. Ceilalți vor fi cazați în camere duble cu paturi separate: șefa Direcției Relații Externe și Comunicare a Președinției, Natalia Ipati și șefa Secției Protocol și Comunicare, Viorica Sturza; cei doi bodyguarzi Sergiu Juncu și Lilian Filiipov; cameramanul Andrei Boghinschi și fotograful Dumitru Doru. 

Deschide.MD a trimis o solicitare la MAEIE pentru a afla costul acestei deplasări, dar și alte informații, însă, la ora redactării acestui text, nu a primit niciun răspuns. 

loading...

Lasă un comentariu