Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu este foarte optimist în privinţa unui Brexit cu acord

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat joi ''nu foarte optimist'' în legătură cu posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar a avertizat că orice eşec de a conveni asupra unui Brexit va fi costisitor din punct de vedere economic, scrie realitatea.net.

''Dacă nu urmează să aibă loc niciun vot - şi nu pot exclude asta - atunci acest fapt ar avea consecinţe sociale şi economice teribile în Marea Britanie şi pe continent, aşa că eforturile mele sunt orientate într-o manieră care poate evita ce este cel mai rău. Însă, nu sunt foarte optimist atunci când vine vorba despre această chestiune'', a spus şeful executivului comunitar, care s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu premierul britanic Theresa May.

''Întrucât în parlamentul britanic de fiecare dată când se votează există o majoritate contra a ceva, nu există nicio majoritate în favoarea a ceva'', a explicat Juncker în sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European (CESE, organism cu caracter consultativ al UE).

După ce săptămâna trecută Camera Comunelor a votat contra unei moţiuni prin care Theresa May a dorit să obţină din partea deputaţilor o reconfirmare a mandatului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexit-ul convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra, şefa executivului a promis că pe 27 februarie va veni din nou în faţa legislativului pentru un vot pe tema Brexit-ului, indiferent ce se va întâmpla până atunci la tratativele cu Bruxellesul.

Dacă atunci deputaţii Camerei Comunelor vor putea din nou propune amendamente la acordul de retragere, este posibil ca adversarii Brexit-ului să încerce încă o dată prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexit-ului de la guvern către parlament, după două tentative eşuate în acest demers care, dacă ar reuşi, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexit-ului, eventual prin convocarea unui nou referendum.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu