Preşedintele CEC se pronunţă pentru urgentarea adoptării legii cu privire la finanţarea partidelor politice

Embed:

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat că Parlamentul ar trebui să urgenteze adoptarea legii cu privire la finanţarea formaţiunilor politice. Fiind invitat în cadrul emisunii Fabrika de astăzi, demnitarul s-a arătat îngrijorat că anul 2015 ar putea fi pierdut pentru funcţionarea unei astfel de legi, dacă pentru partide nu vor alocaţi bani din bugetul.

Legislativul moldovean a adoptat în prima lectură un proiect de lege cu privire la finanţarea partidelor politice, elaborat de fostul deputat Vlad Plahotniuc, care ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. La rândul său, CEC a elaborat de asemenea un proiect de lege în acest sens care putea fi comasat cu primul.   

Analistul politic Alexandru Solcan de asemenea s-a pronunţat pentru adoptarea cât mai grabnică a legii respective, opinând că aceasta va face mai funcţionale partidele. Alexandru Solcan spune că formaţiunile politice ar trebuie să-şi folosească resursele interne, cum ar fi cotizaţiile de membru, pentru a-şi face transparentă activitate.

La rândul său, şi comentatorul politic Oazu Nantoi a spus că "vedem publicitate pe drumuri şi la televiziuni, campanii electorale destul de costisitoare, dar nu formulăm întrebarea de unde să iau banii aceştia". Oazu Nantoi a sugerat că alegătorii nu trebuie să privească manifestările menţionate ca nişte spectatori pasivi, ci să analizeze critic prestaţiile politicienilor.

Publika.md notează că astăzi Ministerul Justiţiei a prezentat o listă cu 41 de formaţiuni politice care au fost înregistrate şi au dreptul să participe la alegerile parlamentare fixate pentru 30 noiembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu