Președintele Camerei de Comerț și Industrie, în vizită la Brașov. Autoritățile caută noi piețe de desfacere

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, efectuează, în perioada 18-19 august curent, o vizită de lucru în județul Brașov, cu scopul de a consolida parteneriatele intercamerale și a identifica oportunitățile de promovare a agenților economici autohtoni pe noi piețe de desfacere.

Sergiu Harea va avea o întrevedere cu președintele CCI Brașov Silviu Costea, în cadrul căreia vor fi puse în discuție modalitățile de cooperare dintre CCI a Moldovei și CCI Brașov în vederea susținerii reprezentanților mediului de afaceri, intensificării relațiilor bilaterale de colaborare comercial-economică etc.

Președinții celor două Camere de Comerţ şi Industrie vor examina posibilitățile de realizare a unor activități comune, precum derularea proiectelor europene, lansarea programelor stimulatorii pentru IMM, preluarea bunelor practici de business și formarea aptitudinilor antreprenoriale.

De asemenea, președintele CCI a Moldovei va efectua vizite la mai multe întreprinderi din regiune, se va întâlni cu oameni de afaceri din județul Brașov.

Potrivit datelor BNS, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România, în anul 2015, a înregistrat suma de 997,7 milioane de dolari– cu 19,34 % mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în 2015 a înregistrat suma de 446,6 mil. USD, crescând cu 2,9 % faţă de 2014.

România se situează pe locul 1 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinând o pondere de 22,69 % în volumul total al exportului Republicii Moldova.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 555,1 milioane de dolari şi a înregistrat o scădere cu 30,87 % în raport cu anul 2014.

România se situează pe locul 1 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 13,92 % în volumul total al importului.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 ianuarie 2016 în Republica Moldova funcţionau 1.547 de întreprinderi cu capital românesc.

Investiţiile în capitalul social au însumat 478 milioane de lei, sau 4% din capitalul social total investit din străinătate.

România se clasează pe locul 7 în topul ţărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova, şi pe locul 1 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu