Preşedintele CA a venit cu un APEL către politicieni să răspundă la întrebările jurnaliştilor

Embed:

Preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a solicitat politicienilor să răspundă la întrebările jurnaliştilor şi să nu ofere o reacţie doar în funcţie de denumirea instituţiei de presă. Vicol a venit cu o astfel de adresare în cadrul unei şedinţe a Consiliului. În mesajul său, preşedintele CA a îndemnat insistent politicii să nu se eschiveze de la răspuns preferând posturile care sunt mai aproape de convingerile lor. 

Vicol a afăcut un apel către concurenţii electorali şi către partidele politice să faciliteze opiniei publice oferirea celui de-al doilea punct de vedere, pentru că, de multe ori, presa este în imposibilitate de a-l obţine, afirmă Vicol. Declaraţia lui Dragoş Vicol este totuşi întârziată.

Anterior, în cadrul unei şedinţe, el a încercat să sancţioneze posturile Prime şi Publika exact din acelaşi motiv: lipsa celui de-al doilea punct de vedere din cauza demnitarilor care refuzau să ne răspundă la telefon. Editorul-şef de la PRIME, Ana Butnariuc, a explicat că, potrivit unei prevederi din Codul Serviciilor Media Audiovizualule, jurnaliştii sunt obligaţi să indice în ştire doar dacă persoana contactată refuză să ofere o reacţie, nu şi dacă nu a răspuns la telefon.

"Bănuiesc că dacă cineva dintre membrii CA au fost ştirişti sau cineva dintre membrii Direcţiei de Monitorizare a lucrat real, a făcut reporterie de teren, a făcut jurnalism de ştiri, ştie că un jurnalist poate să sune şi 50 de persoane. Credeţi dumneavoastră că toate numele şi funcţiile acestor persoane, poate chiar şi numerele să fie incluse într-o ştire, că au fost contactate? Este absurd", a menţionat Ana Butnariuc.

Părerea este împărţită şi de editorul-şef de la Publika TV, George Iosip, post care, la fel, a fost acuzat de aceeaşi abatere.

"Totuşi, de multe ori, cei de la guvernare, în special, nu ne răspund la telefon. Ce să facem, să nu mai avem ştiri, vă întreb acum?", a spus George Iosip.

Unii politicieni de la guvernare nu doar că nu răspund la apelurile noastre insistente, dar chiar îndrăznesc să atace jurnaliştii. În ziua alegerilor locale, candidatul blocului "ACUM" la şefia Capitalei, Andrei Năstase, a lansat acuzaţii după ce reporterul unui post de televiziune a încercat să-i adreseze mai multe întrebări cu privire la municipiul Chişinău.

"Dacă tot aduceţi în discuţie bugetul domnişoară, Canal 2. Vreau să vă spun că acest buget ar fi fost dublu dacă nişte criminali nu ar fi furat şi din bugetul local şi din bugetul de stat şi nu ar fi finanţat nişte holdinguri care în loc să informeze oamenii, în loc să le aducă adevărul în case i-a manipulat, i-a intoxicat şi-a bătut joc de ei", a precizat Andrei Năstase,  candidat la funcţia de primar al Capitalei.

Amintim că Andrei Nastase a fost taxat dur de către ONG-urile de media pentru că a atacat-o şi a intimidat-o pe Ana Butnariuc, editorul-şef PRIME TV, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc în campania electorală pentru parlamentare. Drept urmare, Năstase a fost inclus în lista inamicilor presei, iar fotografia sa a apărut pe un panou instalat de Centrul Independent de Jurnalism în faţa clădirii Parlamentului, de Ziua Libertăţii Presei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu