Preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: Dublarea TVA pentru HoReCa, impact negativ

Embed:

Preşedintele Asociaţiei restaurantelor şi a localurilor de agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi, se arată dezamăgită de actuala guvernare, după ce ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa a anunţat despre intenţia de a elimina cota TVA de 10 la sută pentru hoteluri şi restaurante şi revenirea la cea de 20 de procente. Într-o postare pe Facebook, Aneta Zasavițchi menţionează că reforma fiscală din octombrie 2018, care a presupus reducerea acetei cote pentru HoReca, este în concordanță cu practicile Uniunii Europene și reprezintă o necesitate.

Acest lucru l-a dovedit şi analiza realizată în 2017, în colaborare cu Centrul de Politici şi Reforme în frunte cu actualul deputat din partea blocului ACUM, Dumitru Alaiba, care a arătat că relaxarea impozitelor va impulsiona dezvoltarea acestui sector, investițiile și creșterea economică. 

Aneta Zasavițchi se întreabă cum se face că ACUM există o altă viziune, iar domnul Alaiba este gata să sacrifice acest sector şi să voteze pentru revenirea la o cotă dublă. 

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba nu a venit deocamdată cu o reacţie. Preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din Moldova a mai scris că noile măsuri, care ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020, vor avea efecte negative luate în ansamblu cu majorările promise de guvernare la electricitate și gaz. Mai mult, acestea vor avea impact negativ asupra consumatorului de rând, dar și asupra angajaților din acest sector. Aneta Zasavițchi s-a arătat nedumerită şi de faptul că aceste reforme NU au fost coordonate cu mediul de afaceri.

CITEȘTE ȘI: Proprietarul unei reţele de restaurante despre majorarea taxelor: Ne aşteaptă o creştere a preţurilor cu cel puţin 10%

Intenţia noii guvernări a fost criticată şi de omul de afaceri Dumitru Cebotărescu. Acesta e de părere că majorarea cotei TVA pentru hoteluri, restaurante şi cafenele va duce la creştere preţurilor pentru consumatori, dar şi la reducerea locurilor de muncă. Pe pagina sa de Facebook, Cebotărescu a scris că modificările propuse în politica fiscală par a fi gândite de un manager de creditare și nicidecum de economiști care se gândesc la dezvoltarea țării. 

Potrivit lui, cu o probabilitate foarte mare, alimentația publică se va întoarce în zona neagră a economiei. Pentru a evita falimentarea și a rămâne funcțional, acest sector va lucra „pe sub masă”.

Lasă un comentariu