Președintele american, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului

Embed:

Președintele american, Donald Trump, a recunoscut aseară Ierusalimul drept capitală a Israelului. Totodată, liderul de la Casa Albă a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

"Este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Israelul este o țară suverană, care are dreptul să determine care este capitala sa", a spus preşedintele Donald Trump.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a catalogat declarația lui Trump drept cel mai frumos cadou oferit la aniversarea a 70 ani de la înființarea statului.

Între timp, acţiunile liderului de la Casa Albă au creat un val de nemulţumiri în întreaga lume. Comunitatea palestinienilor din Statele Unite a protestat în faţa Casei Albe de la Washington.

Decizia Washingtonului a stârnit indignarea mai multor țări arabe. Aseară, sute de oameni au protestat în oraşele Istanbul şi Ankara din Turcia.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de decizia lui Trump. Oficialul a mai adăugat că atât aspiraţiile israelienilor, cât şi a palestinienilor trebuiesc îndeplinite prin negocieri.

Îngrijorat de felul în care ar putea decurge lucrurile este şi preşedintele Franţei.

"Este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă. Ea contravine dreptului internaţional şi rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", a spus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Ierusalimul este considerat oraş sfânt pentru credința creştină, iudaică şi musulmană.

În 1981, autoritățile de atunci ale Israelului au numit orașul drept noua capitală a țării.

Totuși, potrivit acordului de pace din 1993, statutul acestei localităţi urmează să fie stabilit în cadrul negocierilor.

Dreptul suveran al Israelului asupra Ierusalimului nu a fost recunoscut, iar toate statele şi-au păstrat reprezentanțele diplomatice la Tel Aviv.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu