PRESA: Legăturile dintre Vladimir Zelenski și oligarhul Igor Kolomoiski sunt din ce în ce mai evidente

Embed:

Legăturile dintre noul preşedinte ucrainean, Vladimir Zelenski, și oligarhul Igor Kolomoiski sunt din în ce mai evidente. Liderul de la Kiev l-a numit șef al administrației prezidențiale pe Andrii Bogdan, care este și avocatul controversatului om de afaceri. Coincidenţă sau nu, după doi ani petrecuți în afara țării, Igor Kolomoiski a revenit în Ucraina cu câteva zile înaintea ceremoniei de învestire a lui Zelenski.

Andrii Bogdan a fost consilierul lui Vladimir Zelenski pe probleme juridice în perioada campaniei electorale. El a mai deținut în trecut funcții oficiale: a fost secretar de stat în ministerul justiţiei şi secretar de stat pe probleme de anticorupţie când era preşedinte Viktor Ianukovici. În 2014, Bogdan era consilierul guvernatorui regiunii Dnepropetrovsk, nimeni altul decât Igor Kolomoiski.

Proaspătul președinte al Ucrainei şi-a adus în aparatul prezidențial doi foști colegi de breaslă din studioul de producție ”Kvartal 95”. O altă decizie controversată a lui Zelenski a fost să-l demită pe şeful Statului Major General al Armatei, Viktor Mujenko, cel care a condus trupele ucrainene în războiul din Donbass.

În locul lui a fost adus un alt general, Ruslan Homciak, până acum prim adjunct al comandantului trupelor terestre. Vladimir Zelenskia lucrat în trecut la un post de televiziune de-al lui Kolomoiski şi a fost acuzat constant că ar fi marioneta oligarhului. Kolomoiski a fugit din Ucraina după descoperirea fraudelor de peste 5 miliarde de dolari de la banca pe care o deţinea, Privat Bank, cea mai mare din ţară.

Statul a acoperit pagubele şi a naţionalizat banca, decizie contestată de Kolomoiski, care a continuat de la distanţă lupta cu statul ucrainean, de3 la care solicită despăgubiri de 2 miliarde de dolari. Cu 4 zile înainte de învestirea lui Zelenski în funcţie, Igor Kolomoiski a revenit în Ucraina. El a fost surprins într-un restaurant din Kiev alături de mai mulți deputați din Rada Supremă și oameni de afaceri. La întâlnire a fost prezent şi un apropiat al lui Zelenski, unul dintre coproprietarii studioului de producție ”Kvartal 95”. Kolomoiski a declarat că vrea să locuiască în Ucraina în următorii cinci ani, adică exact cât durează un mandat prezidențial. El a declarat că nu a vorbit cu actualul lider de la Kiev, în ultima perioadă şi că doar i-a transmis un mesaj de felicitare după ceremonia de învestire.

”- Când vă veți întâlni cu Zelenski?

- Nu știu, dacă mă va invita la întâlnire, voi accepta.

- Planificați să vă întâlniți cu el?

- Nu, el e președintele, el decide. Revenirea dumneavoastră nu este legată de victoria lui Zelenski?

- Nu, nu este legată. Circumstanțele familiale m-au făcut să revin”, a spus omul de afaceri Igor Kolomoiski.

În timpul campaniei electorale, Vladimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că nu este marioneta lui Igor Kolomoiski și că, dacă va fi găsit vinovat de încălcarea legii, omul de afaceri va merge la închisoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu