Presa franceză: Cât vor dura lucrările de restabilire a Catedralei Notre-Dame de Paris

Reconstituirea catedralei Notre Dame de Paris, devastată de un incendiu puternic luni seara, va dura între 10 și 15 ani, estimează experții care spun că vor fi necesari sute de milioane de euro pentru lucrări, scrie Le Figaro.

"O perioadă de zece până la cincisprezece ani mi se pare rezonabilă”, a declarat Frédéric Létoffé, unul dintre cei doi președinți ai Grupului de Companii de Restaurare a Monumentelor Istorice (GMH), într-o conferință de presă.

Această organizație include aproximativ 200 de companii, printre care Le Bras Frères, cei care au efectuat lucrările de renovare de la care a pornit focul. Frédéric Létoffé a considerat „nerealiste” cuvintele lui Jack Lang, fost ministru francez al Culturii, care a declarat marți că este posibilă reconstruirea catedralei în trei ani, informează libertatea.ro.

"Înainte de a începe lucrările de restaurare, va trebui să asigurăm situl și va fi nevoie de o mulțime de lucruri", a spus Létoffé, referindu-se în special la crearea unei umbrele care să protejeze interiorul catedralei de vremea rea.

Reprezentanții GMH nu au dorit să vorbească deocamdată de costurile pe care le presupun o astfel de lucrare.

"Trebuie să așteptăm să facem studii pentru a putea estima costurile , dar putem vorbi despre câteva sute de milioane de euro", a declarat acesta.

Un incendiu violent a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Flăcări imense au cuprins monumentul istoric, iar acoperișul clădirii s-a prăbușit. Nicio persoană nu a fost rănită, însă dezastrul a șocat întreaga lume: simbolul Parisului și chiar al Europei a fost ruinat. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu