Presa, discutată în Parlament! Comuniştii au cerut explicaţii cu privire la retragerea licenţei NIT

Embed:

Deputaţii s-au întrunit, astăzi, într-o şedinţă specială de audieri privind libertatea presei. Cel mai mult s-a discutat însă despre retragerea licenţei postului de televiziune NIT. După patru ore de dezbateri, comuniştii au părăsit sala de plen a Parlamentului.

Comuniştii, cei care au propus organizarea audierilor privind libertatea presei, au insistat mai mult pe subiectul privind închiderea postului de televiziune NIT. Ei i-au acuzat pe membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului că au fost influenţaţi şi plătiţi pentru a sista emisia acestui post. Mai mult, parlamentarii comunişti, cu excepţia lui Vladimir Voronin şi a lui Mark Tkaciuk, au stat la rând la microfoanele din Legislativ pentru a le pune invitaţilor diverse întrebări. Şi unii deputaţi ai Alianţei de guvernare au făcut acest lucru.

După mai bine de patru ore de audieri, majoritatea parlamentară a decis să vizioneze câteva reportaje difuzate de NIT, pentru a demonstra lipsa pluralismului de opinie. Acest lucru i-a nemulţumit pe comunişti, care au părăsit sala de plen. Aleşii PCRM spun însă că motivul ar fi refuzul majorităţii parlamentare de a adopta un proiect de hotărâre care să prevadă recomandări privind libertatea presei.

"Am părăsit sala deoarece a fost încălcat dreptul la libera exprimare a deputaţilor, Regulamentul Parlamentului, dar şi libertatea presei", a declarat deputatul PCRM Mark Tkaciuk.

Specialiştii din domeniul audiovizualului afirmă însă că, în ultimii doi ani, situaţia presei din Moldova s-a îmbunătăţit.

"Aceste schimbări au venit în urma adoptării unor legi care sporesc gradul de protecţie a libertăţii presei şi a drepturilor jurnaliştilor dar şi graţie a unor reforme a cadrului de reglementare. Una din cele mai grave probleme ale presei rămâne a fi încălcarea deontologiei profesionale", a menţionat preşedintele CCA, Marian Pocaznoi .

"Avem evoluţii, mai ales în ultimul timp. Am trecut de la o presă neliberă, la una parţial liberă. Avem mai multe posturi de radio şi tv şi presă on-line", a precizat directorul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism , Corina Cepoi.

Audierile privind libertatea presei au fost organizate la solicitarea comuniştilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu