Presa din Spania: Republica Moldova este ţara care oferă numeroase oportunităţi de afaceri

"Republica Moldova este ţara care oferă numeroase oportunităţi de afaceri în sectorul infrastructurii. Mai mult, este o piață atractivă datorită costurilor mici pentru iniţierea afacerii și stimulentelor fiscale." Asta scrie despre ţara noastră una din cele mai mari publicaţii dedicată tematicii economice din Spania, Ziarul Expancion.

Potrivit jurnaliştilor de la publicaţia spaniolă, Moldova este ţara care "oferă oportunităţi de afaceri în sectoarele de infrastructură și transport, care trebuie modernizate pentru a îmbunătăţi serviciile și conexiunile sale cu ţările vecine.

Întreprinderile mici și mijlocii care doresc să se stabilească în Moldova au toate motivele să investească în această piață. Este o țară pe cale de a adera la Uniunea Europeană și economia sa este stabilă.

Cu toate că nu face parte din UE, investitorii care se vor stabili în Moldova vor putea beneficia de acordul de liber schimb cu țările din CSI­ Comunitatea Statelor Independente, care cuprinde fostele republici sovietice, cu excepția ţărilor baltice, Turkmenistan și Georgia și sud­ estul Europei."

"Să practici o afacere în țară nu este atât de complicat: Republica este situată pe locul 52 din cele 189 de state, incluse în clasamentul Doing Business 2016, elaborat de Banca Mondială. În plus, costurile de instalare sunt reduse, forţa de muncă, alta decât cea calificată, este ieftină. Mai exact, capitalul unei societăți cu răspundere limitată, forma juridică cea mai solicitata, este de 340 de euro, iar salariul mediu variaza intre 200 si 250 de euro", scrie publicaţia. 

Jurnaliştii menţionează că pentru a înregistra o companie, la Camera Înregistrării de Stat trebuie prezintată documentaţia ce ţine de: numele companiei, informații despre fondatorii, activitatea, adresa juridică. Odată înregistrată, se eliberează certificatul cu numărul de identificare fiscală, cu care compania poate deschide un cont bancar temporar unde va trebui să depună cel puțin 40% din capitalul social. Restul de 60% va fi plătită în următoarele șase luni de la iniţierea afacerii.

Există, de asemenea, stimulente pentru investiții ce depășesc 220.000 de euro. Fiscal, Moldova este o piață foarte atractivă, deoarece impozitul pe profit este de numai 12%, față de 25%, care trebuie să platit de companiile din Spania. Pentru fermieri, aceasta se reduce la 7%.

Ziariştii de la Expancion spun că antreprenorii moldoveni sunt oameni apropiați și pot fi usor abordati, astfel încât negocierile sunt deschise și simple. "La fel ca vecinii lor români, le place să acţioneze într-­o formă fermă, iar orice contradicție poate cauza suspiciune în partener", scrie publicaţia.

Pe aceeaşi temă