Presa din Moldova, între progrese şi probleme

Presa din Republica Moldova a înregistrat un uşor progres anul trecut. Este concluzia studiului privind Indicele viabilităţii mass-media, realizat de IREX. Experţii au precizat, însă, că una dintre cele mai grave probleme ale presei rămâne a fi încălcarea principiilor deontologiei profesionale.

Printre schimbările pozitive se numără aprobarea noului Cod Etic al jurnaliştilor, dezvoltarea mass-media on-line, dar şi respectarea prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Autorii studiului au semnalat, însă, probleme care au încetinit dezvoltarea presei. Este vorba despre lipsa legislaţiei care să reglementeze activitatea bloggerilor, numărul prea mic al investigaţiilor jurnalistice, dar şi încălcarea eticii profesionale. Ultima, potrivit experţilor, este şi cea mai gravă carenţă a mass-media, care se manifestă prin plagiat, comportament inadecvat în perioada electorală şi încălcarea dreptului persoanelor la prezumţia nevinovăţiei.

În acelaşi raport, IREX a specificat că, odată cu apariţia mai multor portaluri on-line, este necesară adoptarea unui nou cadru legal care să reglementeze activitatea acestora.

Indicele viabilităţii mass-media este realizat de IREX, prin intermediul USAID. Cercetarea analizează situaţia mass-media din 21 de ţări din Europa şi Eurasia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu