Presa din Germania: Victor Țopa a câștigat primul său milion din trafic cu arme, narcotice și diamante

Embed:

Afacerile dubioase ale interlopilor fugari, Victor și Viorel Țopa au intrat în atenția presei germane. Publicația "Junge Welt", Tineretul Lumii, scrie că cei doi oligarhi condamnați penal ar gestiona din Germania protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Presa germana scrie că Victor Țopa a câștigat primul său milion din trafic cu arme, narcotice și diamante.    

Publicația mai susține că cel de-al doilea sau al treilea milion, Victor Țopa l-ar fi câștigat din vânzare unui avion care i-a aparținut cancelarului german și care a ajuns în Iran, în pofida interdicțiilor internaționale.

În acest context, autorul materialului se întreabă de ce autoritățile de la Berlin i-au primit în țară pe acești infractori aflați în căutare internațională.

În articol se mai spune că cei doi fugari Țopa și-au creat imaginea de refugiați politic prin intermediul trustului Jurnal TV, care aparține lui Victor Țopa. Autorul mai afirmă că jocul Germaniei, de a nu-i extrăda pe cei doi infractori este o greșeală, care ar putea să coste mult.

Recent, portalul today.md a publicat o investigație jurnalistică în care arată implicarea lui Victor Țopa, care stă în spatele Partidului "Demnitate şi Adevăr", în traficul cu armament, împreună cu rusul Victor But, cel mai cunoscut traficant de arme din lume, numit "vânzător de moarte".

Potrivit investigației, tangențe cu aceste afaceri criminale ar avea și fostul premier, Vlad Filat. Astfel, oligarhul interlop Victor Ţopa colabora cu traficantul de arme Victor But încă din anii '90, perioadă în care conducea "Air Moldova International SRL".

Jurnaliștii de investigație scot în evidenţă și legătura lui Vlad Filat cu aeronavele implicate în scandalul traficului ilicit de arme. În 2012, Filat a participat chiar la inaugurarea aeronavei de tip Boeing 747 "Cargo", prima de acest gen, care urma să opereze zboruri sub pavilion moldovenesc.

Investigaţiile jurnaliştilor din străinătate au demonstrat că avionul a fost utilizat în traficul de armament în Libia.

Cât despre Victor But, acesta a fost ofiţer al serviciului militar rusesc de informare, în cadrul forţelor aeriene. Timp de 15 ani, el a vândut armament în Africa şi America de Sud, fiind suspectat şi de legături cu membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaeda.

But a fost reţinut pe teritoriul Thailandei în 2008, când a vrut să vândă arme unor agenţi americani, care s-au prezentat drept membri ai Forţelor Revoluţionare din Columbia.

În 2010, Thailanda a hotărât să-l extrădeze pe Victor But în Statele Unite ale Americii, unde în 2012 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu