Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat de Oliver Hart și Bengt Holmström

Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat în 2016 de doi economişti, Oliver Hart și Bengt Holmström, pentru contribuţie la "teoria contractului", scrie Realitatea.net.

Oliver Hart, 68 de ani, de origine britanică, este profesor la Harvard, iar Bengt Holmstrom, 67 de ani, născut în Finlanda, predă la MIT.

Anul trecut, premiul Nobel a revenit unui economist american care a studiat sărăcia. Angus Deaton a studiat în special cazul Indiei şi a elaborat o strategie care oferă o mai bună înţelegere asupra tendinţelor de consum în funcţie de veniturile indivizilor.

Ce spune "teoria contractului": economiile moderne funcționează prin nenumărate contracte. Noul instrument teoretic creat de Hart și Holmström încearcă să facă înțelese contractele din viața oamenilor și a instituțiilor, precum și potențialele neajunsuri care decurg din design-ul contractelor.

Unul din scopurile teoriei contractului este să explice de ce contractele îmbracă forme diferite și de ce au chiar forme fizice diferite. Iată câteva din întrebările pe care și le pune această teorie: În ce măsură managerii ar trebui să fie recompensați prin programe de bonusuri sau prin acțiuni? Ar trebui ca profesorii, angajații din sistemul medical și gardienii din închisori să aibă salarii fixe sau ar trebui plătiți în funcție de performanțe? Companiile care furnizează servicii publice, cum ar fi școlile, spitalele, închisorile ar trebui să fie proprietate de stat sau privată?

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu