Premierul şi preşedintele Parlamentului nu vor participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate

Embed:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi premierul Pavel Filip nu vor participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Decizia a fost luată după ce preşedintele Igor Dodon a inclus pe ordinea de zi a şedinţei subiectul privind decizia Guvernului de a-l declara persona non-grata pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin. 

"Este un subiect de ţine de competenţa Guvernului şi nu a preşedintelui sau a Consiliului Suprem de Securitate. Punerea pe ordinea de zi a acestui subiect ni se pare o provocare. Nu vrem ca CSS să devină un instrument al confruntărilor geopolitice. Sunt multe alte subiecte care pot fi pe agenda consiliului", a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu. 

CITEŞTE ŞI: Cristian Tabără: Dodon continuă să transforme atribuțiile președintelui și să se victimizeze

CITEŞTE ŞI: Petru Bogatu: Orice stat care tolerează dualitatea puterii riscă să crape

CITEŞTE ŞI: Principiul lui Igor Dodon este: Cu cât este mai rău pentru Republica Moldova cu atât este mai bine pentru Partidul Socialiştilor

Andrian Candu a ţinut să precizeze că Parlamentul şi Guvernul nu boicotează şedinţa CSS, ci doar nu vor participa la şedinţe atâta timp cât pe ordinea de zi nu vor fi incluse subiecte ce vizează direct securitatea ţării. 

"Am luat decizia să nu participăm astăzi la CSS, nici Parlamentul şi nici Guvernul. Nu boicotăm CSS, dar vom participa când pe agendă vor fi subiectele de ţin de securitatea Republicii Moldova", a precizat Candu.

Întrebat de jurnalişti în ce condiţii i s-ar putea retrage titlul de persona non-grata lui Dmitrii Rogozin, Andrian Candu a răspuns:

"În nicio condiţie. A adus ofense prea mari", a spus speakerul Andrian Candu. 

CITEŞTE ŞI: Dmitri Rogozin, declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova

În acelaşi timp, preşedintele Parlamentului i-a sugerat preşedintelui ţării Igor Dodon să ţină cont de competenţele sale prevăzute de Constituţie.

"Constituiţia prevede care sunt competenţele Guvernului, care sunt ale Parlamentului şi care sunt competenţele preşedintelui Republicii Moldova şi de fiecare dată vom acţiona în conformitate cu Constituţia", a spus Candu.

PUBLIKA.MD aminteşte că vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. 

Propunerea a venit din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, care a declarat că oficialul rus a făcut, în ultima perioadă, mai multe declaraţii defăimătoare la adresa ţării noastre.

Recent, Dmitri Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic atunci când a vorbit, într-un interviu, despre delegaţia Guvernului de la Chişinău, ce a purtat în urmă cu jumătate de an negocieri la Moscova. Vicepremierul rus a declarat că oficialii moldoveni au insistat să fie discutate minuţios problemele cetăţenilor noştri, dar au evitat să vorbească despre subiectele principiale pentru Kremlin. 

"În urmă cu jumătate de an la noi a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o țigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, a exportului de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să primească acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci", a precizat Rogozin.

CITEŞTE ŞI: Cine este Dmitri Rogozin, declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova

Dmitri Rogozin, actualul vicepremier al Rusiei, a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria din 1992. Rogozin recunoaşte acest lucru în cartea sa, "Vrag Naroda", publicată în 2008. Tot acolo, politicianul radical îi numește fasciști pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor proruși. Din 2012, Rogozin este reprezentant special al preşedintelui rus Vladimir Putin privind problema transnistreană. 

Dmitri Rogozin povestește în cartea sa că a ajuns pentru prima dată în stânga Nistrului în mai 1992, după care s-a întors la Moscova și a racolat voluntari dornici să participe la război. În iunie, acesta a revenit cu un detașament de combatanţi ruși și ucraineni, care a luptat pe traseul Dubăsari-Râbnița. Acolo, l-a cunoscut pe generalul Alexandr Lebedi, comandantul armatei a 14-a a fostei Uniuni Sovietice, care, potrivit lui, a avut un rol crucial în războiul de la Nistru.

Rogozin îi numeşte pe separatiștii proruși din stânga Nistrului un popor glorios și acuză comunitatea internaţională că nu recunoaşte Republica Moldovenească Nistreană. Totodată, Rogozin cere ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Federaţiei Ruse. Pentru opiniile expuse în cartea sa de memorii, Rogozin a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din Rusia.

CITEŞTE ŞI: Veteranii conflictului de la Nistru cer ca Dmitri Rogozin să fie declarat PERSONA NON GRATA în Moldova

De asemenea, Dmitri Rogozin este cunoscut pentru limbajul licenţios, dar şi mai multe ameninţări pe care le-a făcut la adresa Republicii Moldova şi a României. Cele mai recente sunt de acum câteva zile, când vicepremierul rus urma să ajungă la Chişinău pentru sărbătoarea din regiunea transnistreană organizată cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii la Nistru.

Atunci, avionul în care se afla politicianul a făcut cale întoarsă după ce autoritățile aeronautice de la Bucureşti au interzis aeronavei ruseşti să survoleze spațiul aerian al României.

Reacţia lui Rogozin nu s-a lăsat aşteptată. El a scris pe pagina sa de Twitter că autorităţile de la Bucureşti au pus în pericol viaţa pasagerilor. Rogozin şi-a încheiat postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!"

Vicepremierul rus a continuat ameninţările la adresa autorităţilor de la Chişinău, dar şi a celor din România, în cadrul unui interviu pentru un post rusesc de televiziune:

"Profitând de situaţie, vreau să spun că, dacă măcar un singur fir de păr al unui cetăţean rus va fi atins, răspunsul va fi foarte dur."

În toamna anului 2013, în cadrul unui briefing de presă la Chişinău, Rogozin a venit cu avertismente la adresa ţării noastre. Cu câteva luni înainte ca Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, el a atenţionat ţara noastră, declarând: "nu uitaţi că vine iarna, sper că nu veţi îngheţa".

"Energetica este importantă, mai ales când vine frigul, iarna. Sperăm că nu veţi îngheţa", a menţionat oficialul.

Dmitri Rogozin este vicepremierul Rusiei din anul 2011. Anterior, el a fost reprezentant permanent al țării sale la NATO. Politicianul este un susținător aprig al conducerii de la Tiraspol.

http://www.publika.md/veteranii-conflictului-de-la-nistru-cer-ca-dmitri-rogozin-sa-fie-declarat-persona-non-grata-in-moldova_2975962.html

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu