Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu locuitorii satelor Peresecina şi Camencea din raionul Orhei

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip s-a întâlnit cu locuitorii satelor Peresecina şi Camencea din raionul Orhei.

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat astăzi cu locuitorii satelor Peresecina și Camencea din raionul Orhei. Oamenii au vorbit despre problemele pe care le întâmpină și au solicitat suportul Guvernului în depășirea acestora. Dialogul a fost unul sincer și productiv.

Pavel Filip a spus că multe dintre problemele abordate sunt comune pentru toate localitățile: lipsa sistemelor de apă și canalizare, a managementului deșeurilor, starea proastă a drumuirilor.

"Problema noastră este nu lipsa banilor, ci administrarea proastă", a menționat premierul. Pe parcursul anilor, din Fondul ecologic au fost repartizați mai mulți bani, câte puțin pentru fiecare localitate, dar din ei nu s-a ales nimic.

De aceea, acum Guvernul a venit cu o abordare sistemică. În curând, vor fi aprobate master-planuri pentru construcția sistemelor de apă și canalizare în localități, dar și pentru managementul deșeurilor solide.

"Este o rușine că în secolul 21 noi nu avem sisteme de apă și canalizare în localități", a punctat Pavel Filip.

În același timp, pentru reparația drumurilor locale a fost lansat programul "Drumuri bine pentru Moldova". Până acum au fost reparate 1600 de km de drumuri locale, în acest scop fiind investite 1 miliard 600 milioane de lei. Totodată, programul a fost extins și pentru anul viitor.

Premierul s-a referit și la alte reforme făcute Guvern pentru crește economia și nivelul de trai al populației. Între acestea, reforma pensiilor, a salarizării, reforma fiscală, vamală, dar și îmbunătățirea mediului de afaceri. Datorită creșterii încasărilor de la fisc, în buget au fost acumulate cu 2 miliarde de lei mai mult. În același timp, în total în buget au fost acumulate venituri cu 4 miliarde de lei mai mult decât suma planificată.

Un alt subiect a vizat rezultatele înregistrate în domeniul educaţiei, unde salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 22,8%, iar indemnizaţia pentru tinerii specialişti a crescut până la 120 mii de lei.

"Salariul este încă mic, dar este un pas înainte. Vom fi bogați, dacă vom avea un sistem educaţional puternic", a menționat premierul.

În cadrul discuțiilor, a fost abordată și problema pensiilor mici pentru persoanele cu dizabilități. Premierul a promis că acestea vor fi majorate în viitorul apropiat.

"Trebuie să intervenim şi să înlăturăm această nedreptate, prin majorări esenţiale a pensiei de dizabilitate", a mai adăugat Pavel Filip.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu