Premierul Pavel Filip îl propune repetat pe Eugen Sturza, vicepreşedintele PPE, în funcţia de ministru al Apărării

Embed:

Premierul Pavel Filip îl propune repetat pe Eugen Sturza, vicepreşedintele PPE, în funcţia de ministru al Apărării. Anunţul a fost făcut în debutul de astăzi a şedinţei Guvernului.

"Nu prea am înţeles şi cred că nici societatea nu prea a înţeles această propunere a domnului preşedinte, ori domnul preşedinte şi PSRM se cred parte de guvernare, altfel nu pot explica înaintarea unei candidaturi la această funcţie din partea şefului statului. Am văzut că a făcut declaraţii şi este gata să demită şi Guvernul. Înţeleg foarte bine că dumnealui se inspiră de la un model din altă ţară pe care o frecventează foarte des, dar vreau foarte deschis să-i sugerez să coboare cu picioarele pe pământ şi să înţeleagă că Republica Moldova este o ţară parlamentară. Într-o ţară parlamentară preşedintele nu are nicio atribuţie să vină cu o propunere în Cabinetul de miniştri. Această propunere făcută astăzi este una lipsită de sens şi ţine mai mult de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele pe care le-a creat în cadrul Armatei Naţionale. Vorbesc de cele şase refuzuri de participare a militarilor la aplicaţii peste hotarele ţării. Preşedintele demonstrează încă o dată cu nu se conduce de interesele ţării noastre. A venit momentul să înlăturăm acest blocaj. În acest context, propun repetat candidatura lui Eugen Sturza pentru funcţia de ministru al Apărării. Dacă iar va refuza, atunci înseamnă că încalcă în mod conştient Constituţia", a menţionat prim-ministrul.

Amintim că, ieri, preşedintele Igor Dodon nu a acceptat candidatura lui Eugen Sturza, înaintată de Coaliţia de guvernare pentru funcţia de ministru al Apărării. 

Fotoliul de ministru al Apărării a rămas liber acum opt luni, după ce Partidul Liberal i-a retras sprijinul politic lui Anatol Şalaru, care a deţinut anterior această funcţie. Până acum, interimatul a fost asigurat de viceministrul Gheorghe Galbura.

Cine este şi ce a făcut Eugen Sturza:

Eugen Sturza are 32 de ani și este vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova din anul 2015. 

2004-2008 Facultatea de Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău.

2015 – Moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene;
2013–2015 Șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Leancă;
2009–2013 Consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Guvernul Filat.

PUBLIKA.MD aminteşte că Anatol Șalaru a fost demis din funcția de ministru al Apărării de către președintele Igor Dodon.

Dodon a invocat că Șalaru a cochetat cu NATO, deși Moldova este țară neutră, a permis staționarea tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei asupra Fascismului, dar și că pledează deschis pentru unirea Moldovei cu România.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu