Premierul Pavel Filip a transmis un mesaj de susținere Guvernului de la Ankara

Embed:

Premierul Pavel Filip a transmis un mesaj de susținere Guvernului de la Ankara. Şeful cabinetului de miniştri a convocat, în această dimineaţă, o şedinţă extraordinară şi a cerut să fie creată o celulă de criză la Ministerul de Externe, astfel încât moldovenii care se află în Turcia să primească ajutorul necesar. 

Potrivit premierului, în prezent, în Turcia se află peste 6.000 de moldoveni. Autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul pentru a le acorda ajutor în caz de necesitate.

"Este vară, sezon de odihnă și sunt foarte mulți cetățeni care intenționează să se deplaseze în această zonă. Astăzi va fi publicat și un număr de telefon aici la Chișinău pentru cetățenii care se află în Moldova și intenționează să se deplaseze în această zonă", a spus premierul. 

Ambasada Republicii Moldova la Ankara a anunțat că cetățeni moldoveni blocați în aeroporturile din Turcia nu sunt. Cei care totuşi au nevoie de ajutor pot suna la numerele de telefon afişate mai jos. 

"Cetățenii care se află deja contactează cu Ambasada. Li se sugerează sa pastreze vigilentă. Noi contactăm doar cu reprezentanții centrurilor de apel, pentru asemenea situații, care în limita posibilităților ne dau care sunt informațiile referitor la ce se întâmplă în străzi. Sunt persoane în străzi, sunt violențe. La moment încercăm să aflăm dacă eventual printre victime s-ar putea afla cetățeni moldoveni", a declarat consulul Republicii Moldova în Turcia, Andrei Paladuţa. 

Ambasada Turciei la Chişinău a publicat pe o reţea de socializare un mesaj în care se spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost o încercare de a organiza o lovitură de stat și de a răsturna guvernul ales. Poporul turc s-a opus acestei tentative. Atât președintele, cât și guvernul continuă să activeze în regim normal și să-și îndeplinească obligațiile. Incidentul nu are legătură cu participarea tuturor membrilor forțelor armatei turce, ci a fost comisă de către un grup de rebeli.

În acelaşi context, Ministerul de Externe de la Chişinău îi îndeamnă pe cetățenii Republicii Moldova aflați în orașele Ankara și Istanbul să evite ieșirile în locurile publice, în special în cartierele administrative și în arterele principale de trafic rutier. 

Întrucât în acest moment rețelele de socializare pe teritoriul Turciei sunt încă blocate, legătura cu rudele și apropiații care se află în acest stat poate fi făcută doar prin intermediul telefonului.

În comunicat se mai spune că Ministerul de Externe, în comun cu Ambasada Republicii Moldova de la Ankara și Consulatul General de la Istanbul, monitorizează evoluția situației din Turcia și va reveni cu detalii noi pe măsura apariției acestora. 

Cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia pot apela, în caz de necesitate, la următoarele contacte:

Ambasada Republicii Moldova în Ankara

Tel: +90 5348923694

Tel: +90 312 4465527

Fax: +90 312 4465816

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul

Tel: +90 5350254276

Tel.: +90 212 251 72 64

Fax: +90 212 251 72 84

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu