Premierul Irlandei de Nord: Brexitul se poate amâna până în luna IUNIE

Premierul nord-irlandez Leo Varakdar consideră foarte probabilă o amânare a datei Brexitului în luna iunie, dezvăluie Sunday Independent, care citează un ministru irlandez, relatează Reuters.

”Taoiseach (premierul) ne-a spus în privat că este foarte probabil ca acesta (Brexitul) să fie amânat până în iunie”, a declarat acest ministru a cărui identitate nu a fost precizată.

În opinia lui Rory Stewart, numărul doi la Ministerul britanic al Justiţiei, Regatul Unit riscă să fie nevoit să amâne data Brexitului - stabilită la 29 martie -, în cazul în care Parlamentul respinge încă o dată, luna aceasta, acordul încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE).

”Eu cred că noi vom fi nevoiţi să prelungim Articolul 50”, a declarat Rory Stewart duminică la Sky News, când a fost întrebat care va fi atitudinea lui May în cazul unei respingeri a acordului.

Ministrul britanic al Comerţului Liam Fox a apreciat, tot duminică, că nu este posibil ca UE să fie de acord să propună regatului o amânare prelungită a datei Brexitului.

Pe de altă parte, o deputată laburistă, Caroline Flint a declarat duminică că 60-70 de deputaţi din cadrul Partidului Laburist sunt ostili organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

Săptămâna trecută, Partidul Laburist a anunţat că susţine ideea unui nou referendum, într-o încercare de a împiedica fie un Brexit fără acord, fie un Brexit conservator - încheiat prin acordul lui May cu UE în noiembrie.

”Cred că 60-70 de deputaţi din cadrul Partidului Laburist sunt tot atât de ostili ca mine unui al doilea referendum”, a apreciat Caroline Flint, aleasă într-o circumscripţie care a votat în favoarea unei retrageri din UE în refrendumul din 2016.

 

Deputatul conservator Graham Brady a declarat, la rândul său, că ar susţine un acord al lui May care ar oferi garanţii cu privire la natura temporară a ”backstop”-ului.

”Atunci când un compromis bun se va afla pe masă, noi ne vom uni în spatele premierului şi îl vom ajuta să implementeze o ieşire din Uniunea Europeană la 29 martie”, spune el într-un interviu acordat presei locale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu