Premierul Ion Chicu: Anularea legii privind cetăţenia prin investiţii ar putea costa statul 3,5 milioane de euro

Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții, iar Parlamentul urmează să ia o decizie privind amânarea termenului de aplicare. În cazul în care legea va fi anulată, s-ar putea ca Republica Moldova să fie obligată să achite despăgubiri esenţiale, despre aceasta a declarat luni, 17 februarie, premierul Ion Chicu. 

Prim-ministrul a evitat să spună valoarea despăgubirilor. 

"O să evit să spun. Pentru că dacă se merge pe această cale, bineînţeles, o să fim atacaţi în instanţă, în arbitraj, care trebui să evalueze aceste despăgubiri. Dacă vă amintiţi, vara trecută se vehicula o sumă de 3,5 milioane de Euro, care sunt bani mari”, a spus Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, până în prezent, cinci persoane au primit cetățenia Republicii Moldova prin investiţii.

"Pe contul deschis sunt în jur de 500 de mii de euro strânşi. Ei nu sunt investiţi, ei nu sunt cheltuiţi, stau pe acel cont. Mai sunt cereri depuse de 22 sau 25 de persoane, care urmează să fie examinate conform procedurii respective, dar mai departe depinde de decizia Parlamentului. Dacă se ia decizia de a anula legea, o să fie o cale de acţiune, iar în cazul în care se prelungeşte moratoriul pe dimensiunea parlamentară, va fi o altă cale de acţiune", a mai spus Ion Chicu. 

La sfârşitul lunii iulie 2019, Parlamentul a introdus un moratoriu pentru programul de dobândire prin investiții a cetăţeniei Republicii Moldova. De asemenea, fosta coaliţie de guvernare, formată din PSRM şi blocul "ACUM", a votat în prima lectură abrogarea legii.

După ce termenul a expirat, în decembrie trecut, Guvernul a prelungit cu două luni moratoriul asupra programului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții.

Programul prevede ca străinii pot obţine cetăţenia ţării noastre, dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică. 

Prima cetăţenie prin investiţie a fost acordată în martie 2019.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu