Premierul în exerciţiu al Italiei, Giuseppe Conte, a primit mandatul de formare a noului guvern

Embed:

Criza politică din Italia este pe cale să ia sfârșit. Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat au convenit să formeze un nou guvern, în fruntea căruia va fi tot Giuseppe Conte, care şi-a anunţat demisia recent.

”I-am spus președintelui că am ajuns la un acord cu Partidul Democrat ca Giuseppe Conte să fie noul premier și să formeze o guvernare de durată”, a spus LUIGI DI MAIO liderul Mișcării 5 Stele.

Liderul Mişcării 5 Stele a mai spus că a refuzat o ofertă din partea formaţiunii Liga, fostul său aliat de extremă, care i-a propus funcţia de prim-ministru în schimbul reînnoirii alianţei. De cealaltă parte, Matteo Salvini, preşedintele formațiunii care a fost la guvernare alături de Mișcarea 5 Stele în ultimele 14 luni, s-a declarat nemulțumit de această nouă coaliție și a cerut alegeri anticipate.

”Milioane de italieni își pun probabil întrebarea de ce au mai ieșit la vot, dacă cei care au fost anterior la guvernare și au fost înlăturați prin alegeri democratice s-au întors prin ușa din spate în urma unor jocuri politice. Demnitatea cere alegeri anticipate”, a spus MATTEO SALVINI, liderul partidului Liga.

Nici Silvio Berlusconi, care a condus trei guverne și care este în prezent liderul partidului Forza Italia, nu acceptă acordul dintre Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat.

”Considerăm că guvernul pe care Partidul Democratic și Mișcarea 5 Stele vor să-l formeze reprezintă o soluție greșită din punct de vedere politic”, a spus SILVIO BERLUSCONI, liderul partidului Forza Italia.

Săptămâna trecută, premierul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia, în contextul unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului dezbătută în parlamentul de la Roma. În aceste condiții președintele Mattarella a demarat consultări cu partidele politice în vederea constituirii unei noi majorități. Sondajele arătau că partidul Liga al fostului vicepremier Matteo Salvini era favorit în vederea unui nou scrutin parlamentar, așa că Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat au ajuns la un acord pentru a evita anticipatele. Coaliția care a condus Italia în ultimele 14 luni s-a destrămat în urma unor conflicte interne.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu