Premierul Filip: Moldova nu are un plan B, ci un singur mare ideal politic, integrarea europeană

Embed:

Moldova nu are un plan B, ci un singur ideal politic, integrarea europeană. Asta deoarece doar alături de Uniunea Europeană va creşte nivelul de trai pentru fiecare cetăţean. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip de la tribuna APCE. Oficialul a subliniat că printre obiectivele centrale ale Chişinăului se numără şi scoaterea ţării de sub monitorizarea Consiliului Europei.

Consiliul Europei a devenit un agent al schimbărilor democratice în Republica Moldova, a spus Pavel Filip. Printre principalele rezultate ale cooperării cu APCE se numără implementarea strategiei de reformare a justiţiei, reformarea procuraturii şi Legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Premierul a menţionat că Moldova este o democrație tânără în continuă transformare şi consolidare care contează pe expertiza Consiliului Europei.

"Moldova nu are un plan B, ci un singur mare ideal politic, integrarea europeană. Tocmai pentru că suntem conştienţi că el va aduce creşterea nivelului de trai pentru fiecare cetăţean. În pofida incertitudinilor şi temerilor, procesul european rămâne un proces de bază pentru Republica Moldova", a declarat Pavel Filip.

"Este adevărat că reformele au fost implementate, dar, după cum am menţionat atât eu, cât şi prim-ministrul Filip, mai sunt multe de făcut, în special în ceea ce priveşte reformarea Justiţiei. Vom continua să oferim sprijinul necesar, iar în ceea ce priveşte monitorizarea, vom urmări cum vor evolua lucrurile", a spus secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Oficialii europeni s-au interesat şi de proiectul privind modificarea sistemului electoral:

"Puteţi să ne enumeraţi care ar fi beneficiile pe care le poate oferi noul sistem de vot pentru cetăţenii Moldovei?"

"Cetăţenii Republicii Moldova, în marea lor majoritate, şi sondajele ne arată că este vorba despre peste 60 la sută îşi doresc o modificarea sistemului electoral îşi doresc o modificare a sistemului electoral pentru că cetăţenii îşi doresc şi o schimbare a clasei politice", a precizat prim-ministrul.

Pavel Filip a declarat că proiectul de lege trebuie să corespundă tuturor rigorilor democratice şi să prevină orice abuz:

"Cu părere de rău avem o societate divizată, care o parte se uită spre Est şi altă parte se uită spre Vest. Un consens larg ne străduim să-l atingem şi în cadrul societăţii şi în dimensiunea politică, doar că nu poate fi un consens absolut."

Pavel Filip s-a referit şi la frauda din sistemul bancar:

"Şi vreau să vă spun, că există deja condamnări în acest sens, dar ancheta încă continuă. Această fraudă bancară care a provocat şi multe populisme de altfel în Republica Moldova. Noi avem formaţiuni politice care au crescut doar pe baza acestei fraude bancare".

Prim-ministrul a subliniat că obiectivul central al ţării noastre rămâne încheierea procedurii de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prioritate inclusă şi în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova şi Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu