Premierul Filip, despre schema prin care unii funcţionari impun bariere ca să scoată bani din cei care au nevoie urgent de acte

Premierul Pavel Filip a venit cu unele precizări privind percheziţiile de la Ministerul Educaţiei şi cele de la ministerul Justiţiei, în urma cărora patru persoane au fost reţinute. Subiectul a fost discutat în debutul şedinţei Guvernului de astăzi.

"Mai sunt probleme cu care se confruntă nemjlocit cei din diasporă. Mă refer la percheziţiile de la Ministerul Educaţei şi la ministerul Justiţiei. Pot să vă spun de unde au pornit aceste lucruri. De multe ori am văzut cozi lângă clădirea Guvernului. M-am interesat ce se întâmplă şi mi s-a spus că sunt cei care aşteaptă să-şi autorizeze actele de studii. M-am interesat care este graficul de lucru a acestor angajaţi şi am rugat prin intermediul consilierilor, am făcut şi nişte demersuri să se ocupe organele abilitate. Trebuie să ne cerem scuze faţă de cetăţenii noştri, cei care se confruntă cu astfel de bariere birocratice.

Aceste bariere sunt create artificial de către unii funcţionari. Nu este unicul domeniu, doar la Ministerul Educaţiei. Mai avem astfel de fenomene acolo unde se oferă servicii cetăţenilor, când funcţionarii impun aceste bariere ca să scoată bani din cei care au nevoie urgent de acte. Schema era una simplă, se lucra doar de două ori pe săptămână şi apoi încă două ore se eliberau actele. Vin oamenii care au nevoie urgent de aceste acte şi trebuie să aştepte foarte mult până îi va ajunge rândul, erau oameni care propuneau servicii de urgentare, contra unor sume de bani nu tocmai mici. Sper ca această anchetă să fie dusă până la capăt, iar responsabilii să răspundă pe măsură şi să fie un semnal şi pentru alte instituţii unde se oferă servicii cetăţenilor. Să nu uităm că trebuie să oferim servicii calitative cetăţenilor. Nu mă voi opri personal şi vă îndemn şi pe voi, colegi, să luptăm cu aceste bariere care pot fi eliminate. Asta nu necesită investiţii suplimentare, ci o altă atitudine", a precizat şeful Executivului.

PUBLIKA.MD aminteşte că o angajată a Ministerului Educaţei şi trei angajaţi ai unor birouri de traducere primeau bani pentru perfectarea şi legalizarea diplomelor de absolvire atât din Moldova, cât şi din străinătate. Potrivit procurorilor, pentru serviciile acordate bănuiţii primeau între 50 şi 1500 de euro.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la zece ani de închisoare.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu