Premierul Filip: Arestul preventiv nu este cea mai bună metodă de a combate încălcările economice

Embed:

Cei care săvârşesc anumite încălcări economice nu întotdeauna trebuie arestaţi, ei nu reprezintă cel mai mare pericol pentru societate. Iar această măsură, în anumite cazuri, nu face decât să provoace multă neîncredere în justiţie. Declaraţiile au fost făcute de premierul Pavel Filip în debutul de astăzi a şedinţei Guvernului.

În context, premierul a cerut finalizarea cât mai rapidă a "micii reforme" a justiției, care vizează inclusiv limitarea aplicării arestului preventiv și a utilizării excesive a ședințelor de judecată închise. 

"Am făcut multe reforme pentru mediul de afaceri. Primul element care stă la baza unui stat este justiţia. Un investitor serios vine acolo unde ştie că în caz de necesitate riscurile şi le-a asumat, merge în instanţă şi are parte de o judecată obiectivă, corectă. În ultimul timp avem multe discuţii cu cei din mediul de afaceri, dar şi partenerii noştrii de dezvoltare reclamează un subiect privind arestul preventiv. Se percepe o aplicare excesivă a arestului preventiv. Nu întotdeauna această măsură preventivă este motivată. Chiar şi în ciuda faptului că avem multe condamnări la CEDO. Chiar dacă legislaţia a fost ajustată totuşi această problemă nu a fost soluţionată definitiv.

Numărul arestărilor creşte, avem situaţii în care se aplică excesiv aceste măsuri de constrângere, apoi se prelungeşte mandatul de arestare şi asta nu face decât să provoace multă neîncredere în justiţie. Arestul preventiv este o măsură excepţională, sunt şi alte măsuri care ar putea fi luate: să zicem controlul judiciar, cuaţiunea, arestul la domiciliul. Nu întotdeauna cei care săvârşesc anumite încălcări eceonomice trebuie arestaţi, nu reprezintă cel mai mare pericol pentru societate", a precizat şeful Executivului.

Totodată, Pavel Filip a menţionat că lipsa transparenţei în sălile de judecată la fel este o problemă, iar şedinţele care se fac cu uşile închis s-ar face doar pentru a discredita reformele elaborate.

"Noi putem lucra mult, putem depune efort, am vorbit până acum despre implementarea strategiei de reforme a justiţiei. Ştiu că se munceşte mult la Ministerul Justiţiei, dar aceste elemente nu fac altceva decât să zădărnicească toată această muncă. În limita atribuţiilor pe care le are Guvernul ne-am asumat angajamente în faţa cetăţenilor, a majorităţii parlamentare, dar şi în faţa partenerilor de dezvolatre, de aceea această mică reformă a Justiţiei trebuie cât mai repede dusă până la capăt. Să nu lăsăm această marjă de interpretare pe seama judecătorului, dar să fie foarte clar scris în cadrul legal când se aplică această măsură”, a conchis prim-ministrul", a subliniat prim-ministrul.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu