Premierul desemnat, la consultări cu academicienii şi reprezentanţii patronatelor. CERINŢELE instituţiilor

Embed:

Premierul desemnat, Pavel Filip, continuă astăzi consultările pentru elaborarea programului de guvernare al noului Cabinet de miniştri.

Filip s-a întâlnit deja cu academicienii şi reprezentanţii patronatelor.

Membrii Academiei de Ştiinţe şi-au reiterat solicitarea de a majora alocaţiile bugetare pentru cercetări. 

"Vrem să facem o reformă a activităţii ştiinţifice.Vrem să contribuim la implementarea Codului Educaţiei. Şi vrem ca să implementăm şi să investim prin cercetare şi inovare în toate sectoarele Republicii Moldova. Ultima despre ceea ce noi am vorbit. Despre oportunităţile tineretului care absolvesc universităţile şi doctoratul pentru a se regăsi în Republica Moldova", a declarat Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe.

"Se vor regăsi cu siguranţă aceste propuneri, pentru că defapt ăsta este motorul societăţii. Cercetarea, inovarea, vreau să vă spun că şi educaţia, dar şi cultura. Cu siguranţă se vor regăsi în program", a declarat premierul desemnat.

În cadrul întrevederii cu premierul desemnat, reprezentanţii patronatelor şi-au exprimat speranţa că relaţia Guvernului cu agenţii economici se va îmbunătăţi. 

"Am venit cu propunerea de a realiza într-un mod responsabil dialogul social insituţionalizat între Guvern şi asociaţia patronatelor. Adesea noi venim cu multe propuneri pentru a îmbunătăţi condiţiile de activitate dar multe nu sunt implimentate. Dumnealui vine din activitatea de bussines. El cunoaşte din interior structurile economice, cunoaşte bine aceste probleme. Cel puţin după câte îl cunosc, el este destul de pregătit, este echilibrat şi am observat că analizeză profund problema înainte să ia o decizie definitivă", a specificat Leonid Cerescu, președintele Confederației Patronaterlor. 

Filip a avut o întrevedere şi cu membrii societăţii civile. După întâlnire, premierul desemnat a susţinut că va semna în curând o declaraţie de integritate:

"Voi semna în primul rând eu și desigur că toți colegii care se vor regăsi în echipa guvernamentală vor semna această declarație. Doar am spus că nu vrem să facem un show mediatic. Va fi semnată și transmisă spre depozitare societății civile".

"Orice persoană trebuie să fie considerată integră atât timp cât nu sunt probe, cât cineva nu aduce dovezi că persoana respectivă nu este o persoană potrivită și are anumite pete pe reputația sa. Eu am o anumită încredere în dumnealui. Nu îl văd ca o persoană care neapărat vrea să obțină dividende cu orice preț", a spus Antoniţa Fonari, Secretar General al Consiliul Național al ONG-urilor.

Luni, prim-ministrul desemnat  a discutat cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, dar şi cu sindicatele.

În urma acestora, au fost formate patru grupuri de lucru, care vor elabora programul viitorului executiv. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu