Premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu, renunță să mai formeze guvernul

Embed:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a anunțat, luni, pe președintele Reuven Rivlin că își depune mandatul încredințat pentru a forma o coaliție de guvernare.

„Imediat după ce am primit mandatul de a forma guvernul m-am străduit din răsputeri să formez un guvern de largă uniune națională. Asta este ceea ce își doresc oamenii”, spune Netanyahu într-o postare video pe contul de Facebook, în care anunță că eforturile sale de a-l aduce la masa negocierilor pe adversarul său politic Benny Ganz și de a evita convocarea de noi alegeri au eșuat.

În consecință, președintele Rivlin a declarat că intenționează să-i încredințeze lui Ganz misiunea de a forma o coaliție de guvernare. Acesta din urmă are la dispoziție 28 de zile pentru a forma un guvern și este așteptat să anunțe până joi seara dacă acceptă sau nu.

Israelienii au fost chemați la urne luna trecută pentru un scrutin parlamentar anticipat, care însă nu a oferit un câștigător clar nici de această dată. Votau deja pentru a doua oară anul acesta.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și principalul său adversar, Benny Gantz, au fost aproape la egalitate în scrutinul din septembrie, după ce, în urma alegerilor din aprilie, urnele oferiseră un rezultat aproape asemănător. Benjamin Netanyahu nu a putut forma nici atunci o coaliție de guvernare. Pentru scrutinul anticipat din septembrie a venit cu promisiuni noi, prin care a încercat să-i atragă pe naţionaliști de partea sa: a spus că va anexa coloniile israeliene din Cisiordania, un angajament tratat cu îngrijorare de comunitatea internaţională. N-a reușit, însă, să convingă un număr semnificativ de alegători să-l voteze, astfel încât să încline balanța, scrie digi24.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu