Premierul Cehiei la întrevederea cu Nicolae Timofti: Chișinăul trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka.

Premierul Cehei a exprimat disponibilitatea țării sale de a împărtăși din experiența cehă în materie de integrare europeană.

"Trei țări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) au o relație specială cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Șeful cabinetului de miniștri de la Praga a remarcat importanța semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internațional, care ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini și ar crea premize pentru progresul economic al țării.

La întrevedere, cei doi oficiali au abordat relațiile economice moldo-cehe, menționând despre necesitatea dinamizării schimburilor comerciale între cele două state.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problema transnistreană.

 Nicole Timofti a vorbit despre interesul Federației Ruse de a-și menține influența în această zonă, ca fiind un impediment serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

"Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-și consolida puterea de influență geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Și în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federația Rusă continuă să sprijine autoritățile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul și sudul țării", a opinat președintele.

În același context, șeful statului a subliniat și impactul fluxului de informații propagandistice, girate de posturile de televiziune ruse, numeroase în spațiul mediatic autohton.

Premierul ceh este însoțit de un grup de oameni de afaceri care vor promova „diplomația economică” între Republica Moldova și Republica Cehă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu