Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, impresionat de nivelul de dezvoltare a registrelor informaţionale de stat

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a rămas impresionat de nivelul de dezvoltare a registrelor informaţionale de stat din Republica Moldova.

Oficialul a fost însoţit la Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” de premierul Pavel Filip.

Oficialii au vizitat Centrul de perfectare a documentelor de identitate, unde au fost informaţi despre tehnologiile utilizate, sistemul informaţional aplicat, precum şi despre modul de recepţionare a cererilor şi eliberare a actelor de identitate, care corespund celor mai înalte standarde internaţionale.

Totodată, au avut posibilitatea să urmărească evoluţia actelor de identitate de-a lungul timpului, mostrele acestora fiind expuse în muzeul întreprinderii.

În timpul vizitei, directorul ÎS CRIS „Registru”, Sergiu Railean, a vorbit şi despre colaborarea de succes pe care o are întreprinderea cu partenerii cehi, menţionând că hârtia securizată utilizată pentru confecţionarea documentelor este importată din Cehia, iar la producerea plăcilor de înmatriculare a automobilului a fost consultată experienţa autorităţilor cehe în domeniu.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit Sistemul informaţional acces web, care asigură interconexiunea bazelor de date, oferind instituţiilor publice posibilitatea de a avea acces la informaţia necesară în format electronic.

În context, premierul Bohuslav Sobotka a apreciat progresul Republicii Moldova în acest domeniu şi a opinat că experienţa ţării noastre ar putea fi utilă pentru Cehia. „Bazele de date la noi s-au creat în paralel, aşa cum a avut loc şi digitalizarea acestora. Astfel, ele funcţionează separat şi nu există o interconexiune”, a precizat prim-ministrul ceh.

Pavel Filip a subliniat că acest sistem modern a facilitat obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. „Este un sistem care corespunde tuturor cerinţelor şi standardelor europene. Datorită lui, actele nu pot fi falsificate, veridicitatea acestora este suprapusă cu informaţia din baza centrală de date", a declarat Pavel Filip.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu