Premierul Alexis Tsipras este PRIMUL grec care vizitează Macedonia de Nord în ultimele două decenii

Embed:

Eveniment istoric în Balcani. Alexis Tsipras este primul premier grec care vizitează Macedonia de Nord, de la obținerea independenței acesteia, în 1991.

Vizita vine în contextul în care, recent, cele două state au pus capăt unei dispute de aproape trei decenii privind denumirea Macedoniei.

"Astăzi încercăm să construim o nouă istorie pentru Balcani, o istorie diferită. Cred cu fermitate că succesul eforturilor noastre de a construi o relaţie de cooperare între Grecia și Macedonia de Nord, nu va fi un succes doar pentru Balcani, ci și pentru Europa, în general", a spus Premierul grec, Alexis Tsipras.

Omologul său macedonian Zoran Zaev a menţionat că succesul a fost atins datorită încrederii reciproce între părţi.

"Prietenia, determinarea şi încrederea pe care am clădit-o în ultimele luni ne-au dus astăzi la organizarea unui consiliu de cooperare la nivel înalt dintre cele două țări", a declarat Zoran Zaev, premierul macedonian.

Alexis Tsipras a fost întâmpinat la aeroport de ministrul Apărării de la Skopje, Radmila Sekerinska. Ulterior, el a avut parte de o primire călduroasă din partea premierului Zoran Zaev Cei doi au făcut chiar şi un selfie. Tsipras este însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri şi urmează să semneze mai multe tratate de cooperare, inclusiv în domeniul militar.

Publika.md aminteşte că în data de 12 februarie, fosta republică iugoslavă și-a schimbat denumirea în "Macedonia de Nord", în baza acordului încheiat în 2018 între premierul grec și omologul său macedonean.

Această decizie a permis Macedoniei de Nord să semneze Protocolul de aderare la NATO, iar Grecia a fost prima ţară care l-a ratificat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu