PREMIERĂ: Un laborator pentru analiza produselor modificate genetic, inaugurat în Moldova

Produsele modificate genetic vor putea fi verificate deja şi în ţara noastră. Astăzi, a fost inaugurat primul laborator de biologie moleculară, dotat cu echipament de ultimă generaţie. Laboratorul urmează să fie acreditat, pentru ca certificatele să fie recunoscute în toată lumea.

Laboratorul a fost inaugurat în cadrul unui centru subordonat Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Toate produsele care vor ajunge aici vor fi supuse mai multor teste, iar primul este extragerea ADN-ului.

"Extracţia ADN-ului practic este elementul cel mai important în această tehnologie, deoarece cursul ulterior al tehnicii depinde foarte mult de puritatea ADN-ului", a spus specialistul principal al Laboratorul de biologie moleculară, Mariana Sarmaniuc.

Rezultatele finale vor putea fi obţinute în câteva zile şi vor fi analizate cu ajutorul unui program special la calculator.

Legislaţia Republicii Moldova nu permite importul şi comercializarea produselor modificate genetic. Din acest motiv, în laborator vor fi testate în mare parte culturile boboase şi cerealiere.

"Avem cazuri mai ales în zona necontrolată din Transnistria unde se mai importă din Ucraina seminţe de culturi agricole precum ar fi soia porumbul, rapiţa, care există suspecţia că conţin doze de organisme modificate genetic", a precizat directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaber. 

După ce va fi acreditat, inspectorii ANSA, dar şi agenţii economici vor putea solicita teste la acest laborator.

Crearea şi dotarea laboratorului a costat 300.000 de euro, bani oferiţi de Israel.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu