Premieră pentru UNESCO: O cerere comună a celor două Corei, acceptată în Patrimoniul Umanităţii

Cele două Corei au prezentat luni o candidatură comună pentru înscrierea luptei coreene în Patrimoniul Umanităţii, care a fost aprobată de UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), un demers "fără precedent" care marchează o nouă etapă în apropierea dintre cele două ţări, scrie agerpres.ro.

"Faptul că cele două Corei au acceptat să-şi depună în comun candidaturile este fără precedent", a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, pentru care ''acest rezultat este o nouă ilustrare a puterii extraordinare a patrimoniului cultural ca vector al păcii şi al legăturii între popoare''.

Comitetul UNESCO, reunit ad-hoc la Port Louis, capitala insulei Mauritius, a clasat lupta tradiţională coreeană pe Lista patrimoniului cultural imaterial al Umanităţii pe baza ''propunerii comune'' a autorităţilor de la Phenian şi Seul, care şi-au depus cererile în comun în ultimul moment, după ce le prezentaseră separat.

"Ssirum" în Coreea de Nord sau "Ssireum" în Coreea de Sud, legat în principal de pământ şi agricultură, este atât un sport naţional, cât şi o practică culturală. Periodic au loc competiţii cu ocazia evenimentelor sau sărbătorilor agricole legate de anotimpuri.

Cele două Corei au făcut până acum demersuri concurente pe lângă UNESCO pentru înscrierea tradiţiilor naţionale în Patrimoniul Umanităţii.

Această fuziune inedită a candidaturilor survine după o întrevedere care a avut loc între Audrey Azoulay şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, în octombrie, la Paris, şi după "schimburi de aceeaşi natură" cu Phenianul în ultimele săptămâni, a precizat UNESCO într-un comunicat.

Organizaţia lucrează şi la alte proiecte concrete de reconciliere intercoreeană, între care redactarea unui dicţionar etimologic coreean referitor la practicile lingvistice din nord şi sud.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu