Premieră pentru satul Mândîc: Zeci de locuitori au sărbătorit pentru prima dată festivalul portului național

Embed:

Premieră pentru satul Mândîc, raionul Drochia. Zeci de locuitori s-au îmbrăcat astăzi în straie naționale și au defilat de-a lungul satului.

Astfel au sărbătorit pentru prima dată festivalul portului național și au încercat să reînvie tradițiile vechi, uitate deja de zeci de ani. 

Localnicii au fost impresionați de amploarea evenimentului și cred că anume așa pot fi păstrate portul popular și tradiţiile.

"Eu am 70 de ani și până acum n-a fost la noi în sat așa ceva. Ce frumusețe. Așa lumea umbla înainte. Totul era național, totul era de mână cusut."

Colectivele venite din raionul Drochia au încins hore chiar în mijlocul drumului.

"Suntem bucuroși de așa sărbătoare frumoasă și am vrea în tot anul să fie, să promoveze. Chiar și eu aș purta o ie, dar nu o am."

Femeile spun că mulți dintre sătenii lor, stabiliți cu traiul peste hotare, nu uită de tradițiile de acasă.

"Mulți vin și vor costume și le iau peste hotare. Acolo își aduc aminte, să nu uite de națiunea noastră de portul nostru, de tot ce e frumos la noi. "

Iar fântânile din sat au fost împodobite cu covoare și prosoape moldovenești, conform unei tradiții vechi a localității.

"Am făcut bucatele tradiționale: plăcințele moldovenești, sărmăluțe, baba, cum se spune la noi, vin de casă natural și cu apă rece de la fundul fântânii", a comunicat gospodina satului MândÎc, Maria Istrati.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, dar și primarul localității au îndemnat oamenii să poarte mai des ia, brâul și cămașa națională.

"Aduc în viața noastră un suflu de frumos și de sfințenie, unul car ne lipsește foarte mult acum. Sunt niște valori pe care ne putem raporta, atunci când dorim să construim lucruri frumoase în țara noastră", a afirmat  ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Lumea a uitat de tradițiile din trecut. S-a organizat ca să mobilizăm lumea, ca să participe la acest festival. Am rămas foarte satisfăcut de cum a reacționat lumea", a declarat primarul satului Mîndîc, raionul Drochia, Ion Lupșco.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu