Premieră pentru persoanele cu deficiențe de vedere: FILM pentru NEVĂZĂTORI

Embed:

Premieră pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

30 de nevăzători au ascultat un film artistic adaptat necesităților lor. Datorită descrierilor audio, aceștia s-au delectat cu pelicula "Arrivederci", regizată de Valeriu Jereghi. 

Filmul "Arrivederci" de Valeriu Jereghi a fost prezentat publicului acum șapte ani, însă abia acum acesta a putut fi perceput și de persoanele cu deficiențe de vedere.

Pelicula a fost proiectată la Casa de Cultură din Ialoveni.

Inițiativa face parte dintr-un proiect de încadrare în societate a nevăzătorilor.

"Într-o sală unde sunt puțini nevăzători se transmit prin căști radio comentariile și nevăzătorul, stând într-o sală plină cu oameni văzători, practic se află în mijlocul acțiunii", a afirmat inginerul Viorel Zaporojan.

Noua practică le-a permis spectatorilor să perceapă mult mai bine mesajul filmului.

Inițiativa îi aparține regizorului, care susține că adaptarea filmului la necesitățile altui gen de public i-a oferit o experiență inedită.

"Pentru mine, ca regizor, este foarte nouă, necunoscută absolut. Eu am rămas cu mai multe, poate, emoții decât atunci când le-am avut în ziua de primire a acestui film", a afirmat regizorul Valeriu Jereghi.

"Deschide, practic, posibilități persoanelor nevăzătoare ca să se simtă egali între egali", a afirmat președintele Asociației Nevăzătorilor, Dumitru Sclifos.

În țară sunt aproximativ zece mii de persoane cu deficiențe de vedere care stau la evidența Asociației Nevăzătorilor din Republica Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu