Premieră pentru Moldova! În școlile profesionale se va studia utilizarea maşinilor electrice şi hibride

Embed:

Dascălii din şcolile profesionale, unde sunt predate discipline din domeniul transporturilor, vor participa, în premieră, la cursuri privind utilizarea maşinilor electrice şi hibride. Profesorii spun că lecţiile sunt indispensabile, din moment ce în Moldova există astfel de maşini, dar lipsesc specialiştii. 

Noua disciplină a început să fie predată la Centrul de Excelenţă în Transporturi. Mihai Troian va instrui, deocamdată, elevii în baza informaţiilor culese din internet.

"Sunt multe informaţii, dar nu toate sunt credibile. A fost foarte dificil, având în vedere că toată informaţia în limba de stat lipseşte. Nici manuale, chiar surse simple nu sunt", a spus profesorul de la Centru de Excelenţă în Transporturi, Mihai Troian. 

Directorul Centrului spune că în acest an ar putea obţine două automobile cu motor electric şi hibrid în cadrul unui proiect.

"Între 15.000 şi 20.000 de euro costă un aşa automobil. Avem nevoie şi de unul hibrid şi de unul electric şi automobilele viitoare care vor fi. Vedeţi care e problema, noi pregătim tehnicieni în baza automobilelor care sunt circulante pe teritoriul Republicii Moldova, dar ar trebui să-i învăţăm pe automobilele viitorului, cele care vor fi mâine pe drumurile publice", a spus directorul Centrului de Excelenţă în Transporturi, Boris, Rusu. 

Wolfgang Liebetanz este expert în tehnologii auto din Germania. Bărbatul s-a oferit să împărtăşească din experienţa şi cunoştinţele sale profesorilor moldoveni.

"Eu mă bucur că am fost invitat aici să împart cunoştinţele mele. Profesorii sunt foarte interesaţi şi activi, ceea ce înseamnă că există tendinţa şi dorinţa de a se dezvolta, de a trece la un alt nivel de cunoştinţe", a spus expertul în tehnologii auto din Germania, Wolfgang Liebetanz.

Seminarul de instruire va dura trei săptămâni. În total, sunt 30 de beneficiari, dascăli de la şcoli profesionale, colegii şi universităţi.

"Mă interesează ca în cadrul instituţiei noastre să pregătim astfel de specialişti ca să se descurce în astfel de tehnică", a declarat şeful de catedră de la Centru de Excelenţă în Transporturi, Vasile Carp. 

"Dat fiind faptul că se achiziţionează aşa tipuri de automobile este nevoie şi de specialişti", a spus lectorul superior de la Universitatea Agrară, Petru Voleac. 

Potrivit Ministerului Transporturilor, în Republica Moldova sunt înmatriculate aproximativ 40 de automobile electrice şi 2.000 - hibride.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu