Premieră pentru Capitală! Chişinăul va avea un plan de dezvoltare urbană

Embed:

Chişinăul va avea, în premieră, un plan de mobilitate urbană. Proiectul, prevede elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii rutiere și pietonale, organizarea parcărilor gratuite dar şi planificarea strategică a transportului public. Proiectul urmează a fi elaborat şi definitivat în cinci ani de primăria Chişinău, cu sprijinul financiar PNUD Moldova şi programul Facilitatea Globală de Mediu.

Pentru a vedea care sunt necesităţile pietonilor dar şi cum poate fi elaborată o strategie de dezvoltare a transportului public, în condiţii reale, mai mulţi activişti, reprezentanţi ai ONG-urilor, simpli cetăţeni şi specialişti din cadrul direcţiilor primăriei îşi vor da întâlnire periodic, pentru a schiţa propuneri şi sugestii. O primă întrunire a avut loc la Întreprinderea Municipală Apă Canal.

"Sunt foarte multe persoane care caregoric nu pot ieşi din casă, deoarece intrările în clădiri nu sunt dotate cu rampe speciale. Oamenii nu pot nici să se schimbe cu traiul în alt oras, pentru că nu sunt automobile speciale, sau transport public special pentru astfel de persoane", a spus Tatiana Mihailova, manager asociaţia obştească Automobil Club.

Se plâng pe lipsa infrastructurii şi cicliştii.

"Vorbim în primul rând despre accesibilitatea circulării ciclitilor în Chişinău, momentul care este infrastructura, mementrul legat de siguranţa noastră", a declarat Vasile Fotescu, preşedintele Clubului Cicliştilor Amatori din Moldova.

La întrunire au fost prezenţi şi câţiva experţi internaţionali în planificare urbană.

"Ceea ce ţine de trasportul public, cred că ar trebui să fie linii dedicate special doar pentru troleibuze, astfel încât aceste linii să fie separate de fluxul de vehicule", a spus Frank M. Wefering, expert german în planificare urbană.

Proiectul "Planificare Urbană" va fi elaborat şi emplementat în perioada 2018-2022.

"Lucrurile mici pot fi începute chiar de anul acesta, lucrurile mai mari care necesită o planificare mai detalizată sau o investiţie mai mare ele pot fi planificate pentru următorii cinci sau 10 ani, de asta şi se numeşte plan de dezvoltare durabilă", a menţionat Victor Chironda, expert în planificare şi dezvoltare urbană.

Proiectul Planificare Urbană face parte dintr-un program mai amplu, numit "Oraşe verzi durabile pentru Moldova". Acesta are un buget de 2,72 milioane de dolari, bani acordaţi prin programul Facilitatea Globală de Mediu şi PNUD Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu