Premieră mondială! S-a născut primul marsupial cuscus indonezian în captivitate la o grădină zoologică din Polonia

Naşterea primului pui de cuscus din Sulawesi, un marsupial indonezian, nu a fost observată în primul moment, îngrijitorii de la grădina zoologică Wroclaw din Polonia dându-şi seama după mult timp că ceva se mişcă în marsupialul femelei, relatează AFP.

"Se născuse probabil cu câteva săptămâni înainte, chiar luni, când am văzut că ceva se mişcă în buzunarul mamei şi apare apoi o coadă", a declarat telefonic AFP, directorul grădinii zoologice, Radoslaw Ratajszczak.

"Este prima dată când un reprezentant al acestei specii se naşte în captivitate", a precizat el.

Marsupialul, care trăieşte în insula indoneziană Sulawesi, este ameninţat de deforestarea masivă şi de braconaj.

Potrivit lui Radoslaw Ratajszczak, puiul de cuscus indonezian are acun 6 luni şi se aventurează de multe ori în afara marsupialului mamei. Este însă greu de văzut de aproape, astfel încât îngrijitorii nu i-au putut stabili sexul şi nu i-au dat un nume.

Aceste animale marsupiale cu gheare ascuţite şi o coada lungă pot fi întâlnite şi în padurile tropicale de pe insulele Sunda şi arhipelagul Malay şi Noua Guinee, Insulele Solomon şi în nord-estul continentului australian.

Se hrănesc de obicei cu insecte, reptile şi păsări mici. Deşi aceste animale sunt carnivore, dieta lor principala este constituită din frunze şi fructe. Există 13 specii de cuscus, cea mai mare ca dimensiune fiind cuscus pătat (Spilocuscus maculatus).

Cuscusul din Sulawesi (Ailurops ursinus) figurează ca specie "vulnerabilă" pe lista roşie a Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (IUCN). Populaţia sa riscă să scadă cu 30% în deceniile următoare, deoarece este adesea vânat pentru carnea sa gustoasă, scrie agerpres.ro

Şase exemplare de cuscus trăiesc în captivitate în Europa: trei la Wroclaw, o pereche la grădina zoologică Usti nad Labem din Cehia şi un mascul la o altă grădină zoologică din Belgia.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu