PREMIERĂ MONDIALĂ: Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, 10 PetaWatts

Embed:

Premieră științifică mondială în proiectul laserului de la Măgurele. Laserul de mare putere din cadrul Centrului Infrastructurii Luminii Extreme (ELI-NP) a atins puterea de 10 PetaWatts.

Este rezultatul excepțional a peste șase ani de muncă a sute de cercetători români și străini de la noi și alte zeci de țări, scrie europafm.ro.

Odată cu atingerea puterii de 10 PetaWatts, institutul de la Măgurele devine cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume  în domeniul fizicii fotonucleare.

Cercetătorii și-au propus ca la Măgurele să creeze noi materiale folosite în economia obișnuită dar și în cea spațială, să inoveze în domeniul tratării cancerului, să găsească metode de a identifica deșeurile radioactive  sigilate și, de ce nu, să inventeze noi tipuri de energie.

Coordonatorul proiectului, academicianul Nicolae Zamfir mărturișește că pentru toți cei de la Măgurele, finalizarea testelor și creearea unei asemenea puteri este un moment emoționant.

Proiectul ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme-Fizică Nucleară) a fost finanțat în mare parte din fonduri europene, după o competiție internațională în urma căreia România a câștigat.

Cel mai puternic laser din lume a fost construit în cadrul unei platforme de cercetare ce se întinde pe 33 de mii de metri pătrați. Următorul pas după testele realizate cu success este realizarea  primelor experimente.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu