PREMIERĂ MEDICALĂ pentru Moldova. O femeie cu tumoare la plămâni, operată după o nouă metodă

Premieră medicală pentru Republica Moldova. Medicii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat o lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică pe stânga. Pacienta de 66 de ani avea o tumoare malignă la plămâni.

"Noi efectuăm, anual, până la 100 operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. Se fac 2-3 incizii de 2-3 cm și cu ajutorul instrumentelor medicale se efectuează intervenția preconizată. Datorită procurării suturilor mecanice endoscopice care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm  și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă", a menţionat Alexandru Toma, șeful Secției chirurgie toracică.

Pacienta a fost deja externată.

Operație a fost posibilă datorită procurării suturilor mecanice endoscopice, cu ajutorul cărora se efectuează aceste intervenții chirurgicale.

Menţionăm că lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea unui lob pulmonar. Spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor.

Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale. Prin celelalte incizii se introduc alte instrumente chirurgicale cu ajutorul cărora se efectuează procedura chirurgicală. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu